Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Artık akıllı davranmak askeri güçten daha önemli

Trump'ın talimatı ile Afganistan'da Taliban'a karşı atılan "Bütün bombaların anası"nı hatırlıyorsunuzdur. Atom bombası dışındaki en güçlü bu bomba ile kaç Taliban militanının öldüğü bilinmiyor. Buna karşı dün Afganistan'ın başkenti Kabil'de patlayan bomba ile Alman sefaret binası yerle bir oldu, 80 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.
Yine Trump'ın talimatı ile Suriye'nin hava üssü ABD savaş gemilerinden atılan füzelerle vuruldu. Ne var ki bu üs hiçbir şey olmamış gibi yine Suriye savaş uçakları tarafından kullanılıyor.

Global savaş
Şunu söylemek istiyorum... Belki alışılmış ölçüleri ile bir "Dünya Savaşı" yok ama ciddi bir "Global savaş" var çeşitli coğrafyalarda. Ve bu global savaşta bir devletin "Süper" olması çok şey değiştirmiyor. Bu açıdan ABD'nin süper gücü, savaşları kazanmaya yetmiyor. Global savaşta güç kadar önemli olan şey "Akıl" artık. Akılsızlığın somut sonuçları ise Irak'ın ve Afganistan'ın bugünkü durumları değil mi?

Kim daha akıllı?
Eğer bugünkü dünya dengelerini kişilere dayalı olarak değerlendirmeyi denerseniz, kaçınılmaz biçimde "Trump mı, yoksa Putin mi daha akıllı" sorusuna da cevap ararsınız. Putin'i ve üslubunu yıllardır izliyor ve biliyoruz. Rusya'yı yeniden bir süper devlet statüsüne taşırken, Kırım'ı ilhak etmesi, Suriye'deki boşluğu Rus askeri gücü ile doldurması bazı önemli adımlarını oluşturuyor.

Merkel bile kavgalı
Buna karşı Trump henüz beş aylık bir başkan. Ama dış politikada söz konusu olan "Büyük akıl" henüz Trump tarafından sergilenemedi. Obama döneminden kalan hatalarla yola devam ediliyor. PYD'nin silahlandırılması, Mısır'da Sisi'ye verilen destek bu hatalara iki örnektir. Trump'ın Kuzey Kore ile didişmesi de, komik bir tablo yaratmadı mı? Merkel bile Trump'la kavgalı değil mi?

Kendimize güvenelim
Bütün bu durumları izlerken, ana mesele bizim Türkiye olarak bu tablonun neresinde yer aldığımızdır. İçinde bulunduğumuz ittifakın patronu sayılan ABD'nin nerede ne şekilde davranacağı belirsiz şu anda. Kısacası sadece kendimize güvenmemiz gereken bir yerdeyiz. Bu konuda da doğru çizgide bulunduğumuz söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA