Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Kuzey Kore ile ABD bir savaşın eşiğinde gibiler

Amerika Birleşik Devletleri ile Kuzey Kore arasında bir nükleer savaş çıkarsa, bu savaşı kim kazanır? Ya da Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'a mı, yoksa Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a mı daha fazla güvenirdiniz?

Nükleer mi?
Savaşın nükleer ya da konvansiyonel bir savaş olup olmaması tabii ki başka mesele. Çünkü Kuzey Kore ile Amerika daha önce de, 1950'de savaştılar. Üstelik Amerika, Birleşmiş Milletler kararı ile yanına Türkiye de dahil tüm müttefiklerini de alarak bu savaşı yaptı. Kuzey Kore'nin yanında da Komünist Çin askerleri vardı. Şimdiki Kim Jong-un'un dedesi Kim İl-sung o savaş sayesinde, ülkenin ebedi ve efsanevi lideri oldu.

Önceki savaş
Bu çok yoğun bir konvansiyonel savaştı. Amerikalı komutan General Mac Arthur az kalsın savaşı Çin sınırının ötesine taşıyacaktı. Bereket o zamanki Başkan Truman, Mac Arthur'u görevinden aldı. Sonra ateşkes imzalandı ve 38'inci paralel Kuzey ve Güney Kore'lerin sınırı oldu. Kısacası Güney Kore'yi istila etmeyi amaçlayan Kuzey Kore'yi bu savaşta Amerika yenemedi.

Türk tugayı
Biz bu savaşa 5000 kişilik bir tugayla katıldık. Türk tugayı deniz yoluyla Kore'ye gitti ve Pusan limanında karaya çıktı. Tugayı cepheye nakledilmesi için Amerikalıların verdiği GMS'leri kullanabilecek şoförler askerlerimiz arasından çıkmadığı için, Türkiye'den getirtilecek şoförler için tugay uzun bir süre bekletildi. Cepheye intikal ettikten sonra da hâlâ hatırlanan "Kunuri baskını" yaşandı. Sonuçta Kore Savaşı'nda 450 şehit verdik. Ateşkes sonrasındaki en yüksek rütbeli şehit subay, keskin nişancılar tarafından vurulan bir Türk binbaşıydı.

Nükleer sakızı
Nükleer savaş konusunda yeryüzünde deneyimi olan tek ülke ise Amerika'dır. Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atılan Amerikan atom bombalarının vicdanlarda açtığı yaralar hâlâ sızlıyor. Ama sanki bunlar hiç yaşanmamış gibi Trump da, Kim Jong-un da çok kolay şekilde nükleer güçlerinden söz ediyorlar. Sanki önümüzdeki hafta Kuzey Kore Guam adasına, sonra da Trump Kuzey Kore'ye atom bombalarını atacakmış gibi bir hava var.
Diyeceğimiz şu... Allah herkese akıl versin!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA