Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

İçeride “hukukun üstünlüğü” dışarıda ise “kuvvetin üstünlüğü” olur mu?

Amerikan Dışişleri Bakanı Tillerson'un Başkan Trump'ın ırkçı söylemleri hakkında "Bu sözler sadece kendisini ilgilendirir" demesi, tüm dünyadaki siyasetçilere örnek olmalıdır. Siyasi patronun saçmalaması halinde ne diyeceklerini bilemeyenlerin, Tillerson'un sergilediği medeni cesaretin hakkını vermeleri tabii ki pek beklenemez.

Yeni füze
Ancak şu anda dünyanın ve özellikle Ortadoğu'nun hem ilkeli hem de akıllı siyasetçilere her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğu kesindir.
Dünyayı bir nükleer savaşla tehdit eden ABD'li ve Kuzey Koreli siyasetçilerin çılgınlıkları bir yana... Ya da PKK/PYD terörist oluşumuna silah desteği veren Pentagon stratejistleri öbür yana... Kuzey Kore'nin attığı yeni füze Trump'ın hangi tweet'iyle cevaplanırsa cevaplansın fazla anlam taşımayacak.

Çifte standart
Çünkü ABD'nin tehdit olarak sunduğu konularda fazla hassas davranmak gereksizdir. Çünkü kendi halklarına hep "Hukukun üstünlüğü"nden söz eden Amerikan siyasetçilerinin, konu dış politikaya gelince sadece "Kuvvetin üstünlüğü"nden söz etmeleri, onların Kuzey Kore karşısındaki durumlarını da sarsmıyor mu?

Çevre ve Trump
Veya Teksas'ın Houston kentini hedef alan Harvey kasırgası sonrasında bu kentin sele teslim olması, bakalım Başkan Trump'ı Birleşmiş Milletler'in "Çevre" konulu antlaşmasının gerekliliğine inandıracak mı? Ancak ABD'nin özellikle bu dönemde büyük doğruların yanında olmasını beklemek de pek doğru olmaz.

Ders alalım
Dünyayı yaşanması zor bir gezegen haline getiren bu tür akılsızlıkları biz Türkiye olarak iyi değerlendirmeli ve bu akılsızlıklardan ders almalıyız. ABD kadar güçlü olmayabiliriz. Fakat ABD'ye örnek olacak kadar özenli davranır ve her sorunu kuvvet kullanarak çözmenin yanlış olduğunu gösterebiliriz. Aslında bizim Temel fıkraları bile bu konuda bize ışık tutar.

Avcı Temel
Mesela Temel, dört arkadaşı ile ava çıkmış. Bir delik görmüşler ileride. Temel "Yere yatın, tavşan çıkacak delikten" demiş. Yatıp nişan almışlar ve çıkan tavşanı vurmuşlar. Birazdan ileride bir kovuk görmüşler. Temel "Yatın, kovuktan tilki çıkacak" demiş. Yatıp nişan almışlar ve tilkiyi de vurmuşlar. İlerlemişler. Karşılarına kocaman bir delik çıkmış bir tepenin ortasında... Temel "Yatın, bu delikten büyük bir hayvan çıkacak" demiş. Ertesi gün gazetede "Demiryolu tünelinin ağzında raylara yatan dört avcıyı tren ezdi" diye bir haber çıkmış.
Kıssadan hisse çıkartmaya gelince... Sabit ve saplantılı pozisyonlar farklı durumlarda sizi vuran silahlara dönüşebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA