Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Ankara Sarıkamış'a taşındı...

Yılın ilk yazısı ile yine huzurdayım…
Birkaç yıldır 'Türkiye şehitlerine yürüyor' kapsamında Kars Sarıkamış'a duaya koşuyoruz.
Harekâtın 100. yılında 90 bin şehidi anma etkinlikleri kapsamında yurdun dört bir yanından insanlar Sarıkamış'a akın etti.
Ankara'dan da yoğun katılımın yaşandığı Sarıkamış'a dostlar meclisinden Ahmet Recep Tekcan, İmbat Muğlu, Erdoğan Yıldırım ve Ayhan Aydemir ile birlikte revan olduk.
Yolumuz Kars'a düşmüşken Ani Antik Kenti'ne de bir uğrayalım istedik.
Hep okuduk hep dinledik… Yerinde görme vakti gelmişti. Gecikmiş bir ziyareti gerçekleştirdik.
Ani Harabeleri Kars'a 48 km. uzaklıkta, Ocaklı Köyü yakınında…
Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay Nehri kenarında konumlanan kentin kuruluşu M.Ö. 350-300 yıllarına dayanıyor.
Ani Harabeleri'nin hemen karşısında Ermenistan topraklarını görmeniz mümkün…
Şehirde Selçuklu eserleri ile kiliseler yan yana, hatta iç içe duruyor. Milattan Önce bir kale kenti olarak kurulan Ani, 10. yüzyılda Bagratoğulları sülalesinden Ermeni hükümdarlara başkentlik yapmış.
Kent, 1064 yılına kadar Bizans'ın yönetiminde kalmış ve bu tarihte Selçuklular'ın eline geçmiş. Konumu açısından İpek Yolu geçişinde olması ticari ve askeri bakımdan önemini bir kat daha artırmış.
Şehir defalarca görmüş olduğu saldırılar ve depremlerden dolayı harabe haline gelmiş. 1072'de Selçukluların inşa ettiği sekizgen minareli cami halen ayakta durmakta olup Anadolu'daki ilk Türk camisi olma özelliğine sahip. Ani, Anadolu'da Türklerin ele geçirdiği ilk şehir olarak tarihe geçiyor. Ani Antik Kenti'ne ulaşıncaya kadar geçtiğimiz yol boyunca ev ve bahçe duvarlarında antik kentten yağmalanan taşların bahçe duvarlarında kullanıldığını görüyoruz.
Önce bir ah çekip sonra üzüntümüzü belirtmekten öteye geçmiyor tepkimiz. İhmal edilmişliklerimiz aklıma geliyor. Tarihimizi ihmal ettiğimiz gibi geçmişi günümüze taşıyamadığımızın en büyük kanıtı Ani Antik Kenti… Burada bir tarih, bir hazine yatıyor.
Kısmen kazı çalışmaları yapılıyor.
Koruma altına alınmış. Ancak yeterli değil. Kars'ı ayağa kaldırabilecek, ekonomisine lokomotif olabilecek bir hazine… Gün yüzüne çıkartılıp pazarlanmayı bekliyor. Ani Antik Kenti'ni ayağa kaldıracak dev bir projeye ihtiyaç var. Yalnızca Kültür Turizm Bakanlığı'ndan beklenmemeli bu çalışma…
Bakanlık ile Kafkas Üniversitesi ve Valiliğin bu işte lokomotif olacağını düşünüyorum. Değerlerimizi yaşama katmalıyız.
Kars, tarihi dokusu ve geçmişi ile tematik bir kent olabilecek özelikleri bünyesinde bulunduruyor. Yeni Türkiye yolculuğunda bunu hayata kazandırabiliriz… Bu vesile ile Sarıkamış Harekatı'nda şehit düşenlere bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyorum.
Sağlık ve mutluluk dolu bir hafta olsun…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA