Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Gökyüzüne açılan pencere…

On bir ayın sultanı Ramazan öncesi… Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan'ın konuğuyuz. Buluşma adresi Türk Hava Kurumu Müzesi Hemen her gün önünden geçtiğim müzeyi ilk ziyaretim. Tarihe tanıklık eden bu müze havacılık tarihini gelecek nesillere aktarmak adına 2002 yılında hizmete girmiş.
Modern müzecilik anlayışı içinde inşa edilen müze alanında tarihi paraşüt kulesi, orijinal ve model uçakların sergilendiği bahçe ile tarihi nitelikteki belge ve eserlerin teşhir edildiği Müze Binası bulunuyor. Müzede, Türk Hava Kurumu ve Türk Sivil Havacılık tarihi hakkında 747 adet eser, belge ve fotoğraf sergilenmekte...
Müzede, çok sayıda doküman, fotoğraf ve malzemeyle zenginleştirilmiş, dünyada ve Türkiye'de günümüze dek havacılık tarihinin gelişimini gösteren vitrinler yer almakta.
Türk Hava Kurumunda kullanılan üniforma, madalya ve bröveler, THK'nın havacılık faaliyetlerini gerçekleştirdiği Türkkuşu Genel Müdürlüğü ve İnönü Eğitim Merkez Müdürlüğünün maketleri bulunuyor.
Ayrıca, Hezarfen Ahmed Çelebi'nin kendi yaptığı kanatlarla Galata Kulesi'nden Üsküdar Doğancılar'a uçuşunu ve Sultan IV.
Murat döneminde yaşamış olan bilim adamı Lagari Hasan Çelebi'nin, 64 kg barutla çalışan yedi kollu roketi ateşleyerek Sarayburnu açıklarında göğe doğru yükselişini gösteren maketlerin yer aldığı vitrinler müzenin ilgi çeken köşeleri arasında.
THK'nın bugüne kadar bastırmış olduğu pullar, I. Dünya Hava Oyunları Standı ve havacılık tarihinin kilometre taşlarının resim ve özgeçmişlerinden oluşan stantlar müzede yer alan birbirinden değişik stantlarından bazıları.
1937 yılında Türk ve Rus mühendisler tarafından inşa edilen, bir simge niteliğindeki Tarihi Paraşüt Kulesi, rekreasyonel bir aktivite gerçekleştirmeye yönelik paraşüt atlayışlarında Mayıs ile Ekim aylarında faaliyette.
Tarihi Paraşüt Kulesi;
Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) tarafından belirlenmiş ve havacılık spor disiplinlerinden biri sayılan serbest paraşütçülüğü özendirmeye imkân sağlamaktadır. Kulenin bir eşi de İzmir'de bulunuyor…
Gecikmiş ziyaretin detayları arasında yer alan havacılık tarihimizin köklerine ulaşmanız mümkün…
Havacılık tarihimize ait birçok ilk bu müzede sizi bekliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA