Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Akıllı şirketlerin aptallık envanteri

Yabancı fonların Türkiye ilgisi sürerken, kendi şirketlerimizin ortaklık veya evlenme öncesi, "yönetim kalitesi" açısından gözden geçirilmesi şart! Bu, bir yandan ucuza gitmemiş olmayı sağlarken öte yandan verimlilikte tıkandığımız "insan kaynağı" bariyerini de aşacak. Önerim, firmaların "akıllıları" kadar, aptallar envanteri için çalışma yapmasıdır.
Carlo Cipolla, aptallık üzerine denemeleriyle ünlü bir yazar. Kendince bir tasnif bile yapmış. İşte aptallığın temel 8 yasası;
1) Çevremizde her zaman tahmin ettiğimizden daha fazla aptal vardır.
2) Belirli bir insanın aptal olma ihtimali, aynı kişinin herhangi bir başka karakter özelliğinden bağımsızdır. Aynı anda hem aptal hem de prof. filan da olunabilir.
3) Bir aptalın çevresine zarar verme gücü, toplumsal hiyerarşi içindeki yerinin yüksekliği ile doğrudan orantılıdır.
4) Aptal bir yaratık, en umulmadık ve en düşünülmedik zaman ve yerde, nedensiz ve belirli bir planı olmadan karşınıza çıkar.
5) Aptalların eylemleri mantık kurallarına uymadığı için şu sonuçları doğurur: a) insanlar şaşkınlıkla kalakalırlar, b) şaşkınlıktan kurtulanların ise aptalın mantıksız eylemine mantıkla karşılık vermesi mümkün değildir.
6) Aptal olmayanlar her zaman aptalların zarar potansiyelini küçümser.
7) Aptal insan en tehlikeli insan türüdür.
8) Geri veya gerilemekte olan bir toplumda, aptallara toplumun öteki üyelerinden daha etkin olma hakkı ve/veya imkânı tanınmıştır.
Carlo Cipolla'nın "8 aptal kural"ı bu...
Şimdi gelelim benim ne demek istediğime:
Demem odur ki bir ülkede bir kurumda veya bir işletmede aynı anda bu dört insan tipi bir arada bulunur. Fakat sorun bunların envanterine sahip olmayışımızdandır.
Mesela şirketinizdeki aptallar envanterine sahipseniz, kimi iktidardan uzak tutacak ve kimlerin önünü açacağınız konusunda inanılmaz bir pusulaya sahip olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA