Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER DURNA (AKDENİZ)

Toplu ulaşım

Modern ve yaşanılabilir bir kent olabilmenin önemli adımlarından biri toplu ulaşım. Fakat Antalya'da yıllardır bu sorun bir türlü çözülemedi veya çözdürülmek istenmedi.
Ben kendimi bildim bileli Antalya'mız bu sorunla boğuşup durur. Bu kentte bir dönem toplu ulaşımı sadece belediye yapar ve herkes muhatabını bilirdi. Toplu ulaşım derken şehir içi toplu taşımada kullanılan belediye otobüslerini kastediyorum. Eskiden birkaç adet de minibüs vardı bu sistemin içinde. Günümüzde buna halk otobüsleri ve tramvay da eklendi. Sorunlar bitti derken bir yenisi başladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in ilk başkanlık döneminde bu kent yaygaralar koparılmasına rağmen faydası sonradan anlaşılan toplu taşımada tramvay ile tanıştı.
Sonra gelen yönetim önce isteksiz de olsa bu sistemi yürütmeye çalıştı. Onların yaptığı ise sistemi içinden çıkılmaz bir hale sokmuştu. Her ne hikmetse toplu taşıma adına bir türlü sistem oturtulamadı. Menderes Türel Başkan son günlerde yine kangren haline gelen bu sisteme haklı olarak el attı. Geçmiş dönemden kalan kart meselesini çözüme kavuşturdu ve ardından araçların değişim işi için startı verdi.
İyi de oldu.
Belki bu karar birilerini memnun etmedi ve o birileri yine yaygara koparacak gibi. Ben sistemin uzmanı değilim ancak yaptığım kısa bir incelemede bir çok belediyenin su sorununu, toplu ulaşımı kendi imkanları ile kökten çözdüğünü gördüm. Bunun en canlı örnekleri İstanbul, Ankara, Konya ve Kayseri gibi iller. Modern otobüsler alınıp sistem tıkır tıkır işletiliyor. Vatandaş memnuniyeti ise üst düzeyde. Yani bir başka bakış açısı ile iki kelimeyi bir araya getiremeyen ve toplu taşıma esnafının gücünü kendine tehdit aracı olarak kullananlara vatandaş mahkum edilmemiş. Antalya da pek tabi ki böyle sistemlere geçebilir ve geçmelidir de. Ha bu olur mu olmaz mı, belediyenin bütçesi yeter mi yetmez mi bilemem. Ancak benim okuduğum kadarıyla, Dünyada örnek gösterilen Toronto Belediye Başkanı David Miller, toplu taşım sorunlarını çözmeye öncelik vermiş. Miller, ulaşımda boşa giden zamanın, sadece ekonomik değil, sosyal bir sorun olduğunu kabul ederek, çözüm üretmiş. Bunu yaparken, maliyetleri aşağıda tutmak için raylı sistemi geliştirmiş. Toplu ulaşımı belediye kendisi yapmış. Hal böyle olunca da Toronto en yaşanabilir kentler sıralamasında son yıllarda hep ilk sıralarda yer almış. Antalya olarak biz de başarabiliriz diye düşünüyorum. Bunun için Sayın Türel'in cesareti ve her alanda olduğu gibi burada da vereceği kararlı davranışı yeterli olacaktır. Yani bu işe tam bir neşter vurup toplu ulaşımı tamamen belediye uhdesine almalıdır. Artık kimsenin Antalya halkına otobüs ve dolmuşta zulmetmesine izin vermemelidir. Belki böylesine önemli bir dönüşüm zor olacaktır ama biz kent olarak bu zorluğu da aşarız diye düşünüyorum.
Sağlıcakla kalın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA