Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Uzakların 20 tadı

Endonezya'da Rendang, Tayland'da Tom Yam Goong... Kore'de Galbi, Vietnam'da Goi Cuon... Başka diyarlardaki tencerelerin kapağını aralayıp dünyanın tadına bakmaya ne dersiniz? Bakın uzaklarda neler yeniyor...

1- RENDANG/ENDONEZYA: Tanıştıralım: CNN Travel'ın 'Dünyanın En İyi 50 Yemeği' listesinde halk oylamasından en yüksek puanı alan lezzet bu: Rendang. Bir et yemeği kendisi. Biftek; Hindistan cevizi sütü ve kırmızı biber, sarmısak, limonotu, zencefil, havlıcan, zerdeçaldan oluşan bir toplulukla karıştırılıyor. Sonra ağır ateşte birkaç saat pişiyor ki hem pamuk olsun hem de rayihalar içine işlesin. Endonezya'da Rendang; düğün dernek gibi bir olay olduğunda yapılıyor ve mühim misafirlere ikram ediliyor.
2- TOM YAM GOONG/TAYLAND: İçindekilere bakalım: Karides, mantar, domates, limonotu, havlıcan, misket limonu yaprağı, Hindistan cevizi sütü, krema. Thai mutfağının baş tacı olan bu çorba, hepsini bir araya getiriyor: Ekşi, acı, tuzlu, tatlı. Üstelik de ucuz.
3- SUŞİ/JAPONYA: Uzun uzadıya anlatmaya ne hacet; çiğ balık ve pirinçle yola çıkıyor, nihayetindeyse resmen sanatla karşılaşıyoruz. Çok basit ve çok zenginleştirilebilir bir şey suşi; Japon kültürünün en tavlayan unsurlarının da en başında.
4- NASI GORENG/ENDONEZYA: Pilav, yumurta, tavuk ve karides... Hepsi bir araya gelir mi? Gelir ve de Endonezya'nın en popüler yemeklerinden biri çıkar ortaya. Üstelik de pilav kızarmış, bazen yumurta da içine karışmış değil diğerlerinin üstüne göz şeklinde yerleşmiş olarak!
5- PENANG ASSAM LAKSA/ MALEZYA: Pişmiş ve ayıklanmış uskumru, demirhindi, acı kırmızı biber, nane, limonotu, soğan, ananas... Zencefil de çok yakışıyor. Malezya'nın en popüler yemeği bu; erişteli acı-ekşi balık çorbası. Peçeteyi hazır tutmakta fayda var; ilk yudumda burnunuzu akıtacağı kesin!
6- BULGOGI/KORE: 'Ateş' ve 'et' manasına gelen yaklaşık bin yıllık bir yemek bu. Dengeli beslenmenin gerektirdiği her şeyi tek öğünde vermesiyle namlı: Karbonhidrat (pilav), protein (et ve yumurta), vitamin ve mineraller (karışık sebzeler) ve yağ.
7. SOM TAM/ TAYLAND: Daha anlaşılabilir şekilde söylersek: Papaya salatası. Sarmısak ve kırmızı biberi havanda dövüyor; demirhindi suyu, balık sosu, yerfıstığı, karides, domates, limon suyu, şekerkamışı ezmesi ve rendelenmiş yeşil papaya ile karıştırıyorlar.
8- PHO/ VİETNAM: Söyleyin bakalım, nasıl okuyacağız 'Pho'yu? Dünyanın en yanlış telaffuz edilen yemek adlarından biriymiş (Doğrusu 'Fuh' olacak). Et suyu, pirinç eriştesi, birkaç ot ve genellikle dana ya da tavuk etinden mürekkep. Ama sinerjik bir hal de var; sonuç bu dört kalemden fazlası oluyor: Aromatik, dengeli, leziz.
9- PEKİN ÖRDEĞİ/ÇİN: Ağır ağır pişmiş, çıtır ve karamelize derisi nar gibi kızarmış... Yüzmez ya da uçmazken bir ördeği ancak böyle görmek istersiniz diyorlar. Pekin'in adını verecek kadar iddialı Çin!
10- BIBIMBAP/KORE: Biftekle karışık sebzeleri hep birlikte pilavın üstüne koyuyorlar. Arada da yapıştırıcı var: Yarı pişmiş yumurta! Sıcak taştan kaselerde servis edip metal çubuklarla yiyorlar.
11- KARİ- DES MANTI/ HONG KONG: Mantı dediysek içi kıymalı değil, buharda pişmiş ama kendini salıp gevşememiş karidesli. Transparan hamur da pirinçten. Dim sum deyince duracaksın!
12- ROTI PRATA/ SİNGAPUR: Bir tür gözleme bu. Malzeme de sistem de neredeyse aynı. Fakat Singapur'da körisiz yenmiyor neredeyse ve nedense...
13- MASALA DOSA/ HİNDİSTAN: Pirinç unundan çıtır bir krep, içinde de acılı patates. Bitişikte Hindistan cevizi chutney, turşu, domatesli mercimekli soslar... Hindistan'ın bütün gün tok tutacak kahvaltı lezzeti bu.
14- GALBI/KORE: Galbi ya da Kalbi denilen bu Kore mutfağı elemanı, önce soyamsı ganjang sosunda marine sonra da ızgara edilmiş kaburga. 'Galbi' zaten sözlük anlamı olarak kaburga demek Kore dilinde. Pişmiş ya da çiğ. 'Galbi gui' de deniyor ızgaradan inmiş haline çünkü 'gui' de ızgara anlamına geliyor.
15- FAJITAS/ MEKSİKA: Cozurdayarak gelmesiyle de malzeme setiyle de dünyanın en törensel lezzetlerinden biri herhalde bu. Sepetten bir tortilla alınır, cızırdayan et, soğan ve biberlerden konur, guacamole, ekşi krema ve salsa sosu ilave edilir ve dürümleştirilerek afiyetle yenir. Fajitas yemeğe Meksika'ya gitmeye gerek yok derseniz, o da anlaşılır!
16- LAKSA/ SİNGAPUR: Bir tür şehriye çorbası mı demeli? Neden olmasın? Bir kasede gelen acılı noodle çorbası düşünün. İçinde tavuk ve karides olsun. Kökeninin Singapur mu, Malezya mı, yoksa Endonezya mı olduğu tartışılsın ama köri ve Hindistan cevizi kokusu tartışma götürmesin.
17- MOO NAM TOK/ TAYLAND: Izgara et ama limon suyu, yeşil soğan, chili, nane ve balık sosuyla karıştırılmış olarak. Efsane o ki, etin kanı ve sosu birtakım etoburlara ilham vermiş ve de bu yemek Tayland'da şelale demek olan 'nam tok moo'dan almış adını.
18- AKÇAAĞAÇ ŞURUBU/ KANADA: Waffle ve pancake'lerin efsane refakatçisi olan bu tatlı şurubu artık bizim marketlerde de bulmak mümkün. Peki neden Kanada'ya mal ediliyor? Çünkü akçaağaç oranın simgesi.
19. LECHON/FİLİPİNLER: Et, ateşte döne döne saatlerce pişip kızarıyor. İnce çıtır bir deri, altında yumuşak bir et. Filipinliler açısından bir çeşit piliç çevirme diye düşünelim.
20- GOI CUON/ VİETNAM: Sigara böreği tahayyül edin. İçinde et, karides, muhtelif otlar, pirinç eriştesi olsun, bütün bu malzemeler pirinç yufkasına sarılsın ve oda sıcaklığında servis edilsin. Vietnam'ın bu hafif atıştırmalığı, içinde kıyılmış yerfıstığı olan tatlımsı bir sosa banılarak yeniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA