Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Seyahat özgürleştirir

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün 'Doğu'nun Merkezine Seyahat' sergisi, seyahat kültürünün 1850-1950 arasındaki değişimini anlatıyor. Bodrum'da güneş cazla batırılıyor, İzlanda'ya tam da bu mevsim gidiliyor, Türkiye'ye ise bol turist gelse de fazla para bırakmıyor

Seyahate dair düşünmek, konuşmak, bir şeyler öğrenmek için ille de yol yapmak mı lazım? Hiç de değil, kış başına kadar Tepebaşı'na gitmek kâfi. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün yeni sergisi 'Doğu'nun Merkezine Seyahat 1850-1950 - Pierre de Gigord Koleksiyonu'ndan İstanbul'da Gezginlerin 100 Yılı' geçtiğimiz hafta açıldı ve 17 Ekim'e kadar devam edecek. Gezginlerin 18'nci yüzyılda başlayan, 19'uncu yüzyıldaysa dönüşerek devam eden, Doğu'ya yolculuklarının İstanbul merkezli hikâyesini anlatıyor sergi. Kitle turizminin ve seyahat kültürünün yüz yıl içindeki değişimini gösteriyor. Fotoğraf, kartpostal, afiş, ilan, broşür, yemek menüsü ve objelerden oluşan yaklaşık 160 parçalık bir koleksiyon aracılığıyla... Pierre de Gigord, Osmanlı dönemi fotoğrafları ve efemera alanında dünyanın mühim koleksiyonerlerinden... Özellikle eski İstanbul'a ait görselleri, Osmanlı'nın son dönemi ile Cumhuriyet'in erken dönemine dair çok malzeme veriyor. Serginin Catherine Pinguet'le beraber eş küratörü olan Ekrem Işın, "18'nci yüzyıl sonundan 19'ncu yüzyıl ortalarına kadar Doğu coğrafyası, arkeolog, dilbilimci, mimar, coğrafyacı, botanikçi ve din adamları tarafından bir odak noktası halindeydi" diyor. "Bilginin kaynağına uygarlığın köklerini keşfederek ulaşmayı hedefleyen bu seyahatlerin insanları özgürleştirdiği söylemi oldukça yaygındı." Başka şeyler de söylüyor Işın: 1850'li yıllara kadar devam eden keşif eksenli araştırmacı dilin, sonrasında yerini seyyah gruplarının Doğu kültürünü tüketen diline bıraktığını... Seyahat eden kişinin, bilgi toplayıp yorumlayan seyyah tipi değil, ilginç coğrafyaları hızla yağmalayan turist tipine benzediğini... Onu bilmem de, seyahat özgürleştirir, bu doğru.

Bodrum'da günbatımında caz


Tatilde konser hep iyi gelir. Caz sevip de önümüzdeki hafta sonları Bodrum'da olacaklar, günbatımında yolunu The Marmara'ya düşürsün. Perşembe, cuma ve cumartesileri saat 19:00-20:30 arası havuz başında canlı performanslar olacak çünkü. Bodrum'un New York stili caz bistrosu Pannonica Jazz, bu yaz The Marmara'nın kale, deniz ve Kos manzarasına karşı bu programları sokmuş devreye. Temmuzun ilk haftasında yıldız isimler, vokalde Ayşe Gencer, trompette İmer Demirer, klavyede Elvan Aracı var mesela. Ve de tatilde güneşi iyi müzikle batırmak gibisi yok.

İzlanda zamanı başlamış meğer!


'Online seyahat asistanı' bavul. com'a göre İzlanda'ya gitmek için ideal dönem haziranda başlıyor. Niye? Çünkü kışın -40'a kadar düşen sıcaklık (ya da artan soğukluk mu demeli) şimdilerde 11 dereceye kadar çıkıyor. Ayrıca da haziranda 18 gün güneş batmıyor ve de sanat festivali yapılıyor. Uçağa bindikten 5 saat 20 dakika sonra iniyor, bambaşka bir coğrafya ve kültüre ayak basıyorsunuz. Müthiş bir şelale, göl, volkan beraberliği, kuzey ışıkları, köpekbalığı çorbası, canlı gece sosyalleşmesi... Sadece 300 küsur binlerde seyreden nüfusu ve hiç ordusu bulunmamasıyla hakikaten apayrı bir coğrafya, upuzak bir kültür...

Turist var ama gelir yok!


Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) son raporuna göre, dünyanın en fazla turist ağırlayan 10 ülkesi içinde altıncı sıradayız. Buna karşılık dünyada turizmden en fazla gelir elde eden 10 ülke arasında hiç adımız geçmiyor. Çin'de ciddi yükselme görülüyor bu açıdan. Çin ve Çin anakarasına bağlı Makao ile Hong Kong'un toplamı, ilk sıradaki ABD'nin ardından, turizmden en fazla gelir sağlayan iki numara olmuş 2014'te. En çok turist ağırlayan ülkeler sırayla Fransa, ABD, İspanya, Çin, İtalya, Türkiye, Almanya, İngiltere, Rusya ve Meksika. Bunlardan Rusya, Meksika ve Türkiye dışında hepsi turizmden iyi gelir sağlayarak diğer listede de yer alıyor. Ama bu üçlüye, bol turiste rağmen az para geliyor. Her şey dahil beş günlük paketin kişi başı 399 TL, üstelik 0-12 yaş çocukların bedava olduğu mantıkla da listede terfi zor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA