Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Mutfakta pasta kokusu

Pasta keki, krema, şeker hamuru... İnsanın aklını başından alan ve girdiği her mutfağı güzelleştiren şeyler. Zor görünse de pasta yapmak güzeldir, hele o pastayı ablanızla birlikte yapıyorsanız...

Bu hafta yazıma güzel pasta tasarımları ve orijinal fikirleri ile birçok ünlü ismin doğum günü pastalarına imzasını atan, çocukların favori çizgi film kahramanlarını doğum günü keklerine dönüştüren ve aslında bunlardan çok daha önemlisi aileme "Kardeş istiyorum" diye baskı kurarak benim dünyaya gelmeme sebep olan ablam Meltem Beker'i konuk ediyorum. İtiraf etmeliyim ki uzun zamandır abla-kardeş bu kadar keyifli bir gün geçirmemiştik. Malum herkes kendi işinde gücünde ve oldukça da yoğun... Hâl böyle olunca da kısıtlı zamanlarda görüşebiliyoruz. Pazartesi günü SABAH Haftasonu Ekleri'nin toplantısından çıkar çıkmaz atölyeye gittim. Meltem ve ekibinin Göztepe'de pasta tasarım atölyeleri var. Kapıdan girer girmez bir koşuşturmacanın içinde buldum kendimi. "Merhaba, hoş geldin" faslını hızlıca geçip, "Sen kremayı çırp, ben keki fırına atıyorum" cümleleri ile karşılandım. Antrenmanlı olduğum mutfak koşuşturmacalarına adapte olmak çok vaktimi almadı. Tahtada yazılı olan yapılacaklar listesini hep beraber tamamladık. Çok kalabalık olmayan ancak mükemmel bir ekip ve birbirleri ile uyumları ise harika! Boş durmak yok, sürekli üretim halindeler. Bazen küçük hanımların son zamanların popüler çizgi filmi Monster High tutkusu bazense önemli bir beyin cerrahı için hazırlanmış sürpriz pasta ve figürleri karşılıyor beni. Konsept ne olursa olsun onun ve ekibinin profesyonel ellerinden çıkan minik heykeller ile kaplanınca atölye, kendimi tasarlanan konseptin gerçek olmadığına inandırmaya zorluyorum. Çünkü fazlasıyla gerçekçi duruyorlar. Ama kabul etmek gerekirse pasta tasarlamak bizim işten çok farklı. Kullandığımız tekniklerde bile zaman zaman ufak tefek farklar olabiliyor. Aramızda kalsın bu farklılıklar sebebiyle ablamla mutfakta ufak sürtüşmeler de yaşayabiliyoruz zaman zaman. Sonra da böyle bir şey hiç yaşanmamış gibi yaptığımız tariflere birer kaşık atıp methiyeler diziyoruz birbirimize... Ablalar kardeşlerini sever, kızgınlıkları uzun sürmez. Lise 1. sınıfındayken annemle birlikte saatlerce uykusuz kalıp hazırladığı el yazısı dönem ödevi üzerine, sabah herkesten önce uyanıp tamamen şeytanın yönlendirmesi ile bir kutu mürekkebi dökmeye karar vermiştim. Annem öğretmeniyle konuşup durumu anlatmış olsa da ablam o dersten kaldı. Üzgünüm abla, umarım tüm bu haylazlıklarım için beni affetmişsindir.

ŞEKER HAMURU İÇİN SABIRLI OLMALI
Gelelim şeker hamuru konusuna. Biraz teknik, biraz deneyim ve en çok da sabır gerektiriyor minik şeker hamuru dekorları... Dönemin popüler konuları, çizgi filmleri, futbol takımı renkleri ve kişinin özel ilgi alanları pastaya konu olsa da tasarım aslında tamamen hayâl gücünüz ile sınırlı. Bitkisel bazlı gıda boyaları ile istenilen her rengi elde etmek mümkün. Lezzet konusuna gelince, genelde çikolatalı kek üzeri çikolatalı krema tercih edildiğini söylüyor Meltem. Benim favorim ise tamamen onların tarifi olan kahveli şurup ile ıslatılmış beyaz pandispanya üzeri antep fıstık ve çikolata dolgulu ganaj kek. Yazarken bile ağzım sulandı. Bu tarif ise öyle kolay ele geçirilebilir bir yerde saklanmıyor anlaşılan. Atölyenin en mahrem sırrı gibi, kime sorsam cevap yok. Tek çare şimdilik bu günkü tarif ile yetinip, kahveli şurup ve antep fıstık dolgulu ganaj için onların hazırlamasını beklemek. Tabii ki sonra da afiyetle yemek.

GANAJ KREMALI KEK
MALZEMELERİ:
* 10 gr tereyağı, oda sıcaklığında (kalıbı yağlamak için)
* 5 adet yumurta
* 150 gr. toz şeker
* 120 gr. un
* 30 gr. kakao
* 60 gr. eritilmiş tereyağı, ılık
Yapılışı: İsteğinize göre 20 cm veya 25 cm'lik düz kek kalıbınızı tereyağı ile yağladıktan sonra un ile kaplayın. Böylece yapışmayı tamamen önlemiş olacaksınız. Yumurtalar ve toz şekeri cam veya paslanmaz çelik bir kaba koyup, suya değmeyecek bir şekilde benmari üzerine oturtup çırpmaya başlayın. Köpük kıvamını geçip açık sarı bir renk alacak ve oldukça koyu bir kıvama gelecek. Artık ateşten alabilirsiniz. İki kez elekten geçirdiğiniz un ve kakaoyu yavaşça spatula yardımı ile yumurtaya yedirin. Daha sonra eritilmiş ılık tereyağı ekleyin. Ama çok fazla karıştırıp kabaran yumurtayı söndürmeyin. Önceden ısıtılmış 195 C fırında 25-30 dakika pişirin. Kalıptan çıkarıp tel üzerinde soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra enlemesine ortadan ikiye kesip arasına ganaj kremayı sürüp istediğiniz fındık, fıstık, çikolata parçaları ile lezzetlendirebilirsiniz.

SÜTLÜ ÇİKOLATALI MOUSSE KREMA
MALZEMELERİ:
* 3 yaprak jelatin
* 180 ml süt
* 4 yumurta sarısı
* 60 gr. toz şeker
* 450 gr. sütlü çikolata,
* 4 yumurta beyazı
* 200 ml krema, soğuk
Yapılışı: Yaprak jelatinleri soğuk suda bekletin. Çikolatayı benmari usulü eritin, sonra tezgahın üzerine alıp oda sıcaklığında bekletin. Yumurta sarılarını şekerle beraber hafifçe çırpın. Ufak boy bir tencerede sütü kaynama noktasına gelene kadar orta kısık ateşte ısıtın ve bunu yumurta sarılarının üzerine yavaş yavaş dökerek çırpma teli yardımı ile temperleyin. (Temperleme işlemi sıcaklık dereceleri farklı olan ürünleri birbirlerinin sıcak derecelerine gelene kadar yavaş yavaş yapılmalıdır.) Yumuşayan jelatinleri sudan çıkarıp iyice sıkın ve sıcak karışıma ekleyip iyice eritin. Süt ve yumurta karışımını erimiş çikolatanın üzerine süzgeçten geçirerek ekleyin. Spatula yardımı ile dairesel hareketler çizerek karıştırın. Yumurta beyazlarını yumuşak bir karışım olana kadar çırpın. Soğumuş olan çikolata karışımınıza 3-4 seferde yavaşça yedirin. Soğuk kremayı ise mutfak mikseri yardımıyla yine çok sert olmayacak şekilde çırpın. Artık kremayı da çikolatalı karışıma ekleyip, oldukça dikkatli bir şekilde, karışımı söndürmeden karıştırın. Sütlü çikolatalı mousse tarifiniz hazır. Ancak sıkma torbasına doldurup, dolapta 1 saat bekletmenizi öneririm. Ortadan ikiye kesilmiş kekin arasını ve üzerini krema ile kaplayıp, üzerine de istediğiniz şekilde şeker hamuru ile kaplayabilirsiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA