Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

El emeği, göz nuru bir lezzet

Doğal, hakikaten komik ve sahnede olduğu kadar mutfakta da başarılı! İrem Sak'tan bahsediyorum. Sak'ın memleketi Sivas'ın bilinen yemeklerinden birini hazırladık sizler için. Kafkas ve Avşar boylarından da etkilenerek şekillenmiş bu patatesli iri mantı için mutfağa girip sıvadık kolları beraber...

İtiraf etmeliyim ki beklentimin çok üzerinde bir beceriyle karşı karşıyaydım! Ve hatta tek eliyle bile benden daha güzel hingeller hazırladığında biraz hırs yapıp kıskanmış bile olabilirim, evet! Ancak yapacak bir şey yok! Çünkü o kültürde büyümüş ve evinde bilfiil bu yemekleri hazırlanmış İrem, beni hingel kapatma konusunda 1-0 yenmiş gibi görünse de, yemeğe kattığım birkaç farklı dokunuş sayesinde ona, "Keşke bu yemeği bizimkiler de böyle hazırlayabilse" dedirtebildim. Çok eğlenceli geçen hazırlık, pişirme ve sohbet kısmının ardından, her zamanki gibi bu günün de en çok akılda kalan bölümü mideye itinayla indirilen hingeller oldu. Kimilerimiz onu Yalan Dünya'da canlandırdığı kızıl saçlı, saf konsomatris Tülay rolü ile tanımış olsak da aslında BKM çocuk oyunu seçmelerinde dönmüş İrem'in şansı. Üniversite yıllarına kadar Sivas'ta ailesi ile yaşayan başarılı oyuncu İstanbul Üniversitesi'nin Amerikan dili ve edebiyatı bölümünü bitirmiş. Ancak sadece yabancı dile olan yatkınlığı sebebiyle tercih etmemiş okulunu. Hatta birden çok sebebi var bu tercihin diyor... Hayallerinin peşinden koşmak için Sivas'tan İstanbul'a gelmesi şart! Ve çıkmış olduğu serüvende belki de ileride ona gelecek olan yurtdışı tekliflerini de kaçırmak olmaz! Dolayısıyla yapılacak tek bir hamle var İrem için. O da İstanbul'da yabancı dil okumak!

YEMEĞE DÜŞKÜN OYUNCU
Şöhreti yakaladıktan sonra kendine olan güveni gitgide artan İrem'in bu günlere gelmesi ise pek kolay olmamış. Olumsuz sonuçlanan birçok deneme çekiminin ardından atv'de yayınlanan Şen Yuva ile kırmış şeytanın bacağını. Şu an hali hazırda Güldür Güldür'ün olmazsa olmazlarından biri olan İrem, yeni sezonda da bu projeye devam edecek. Bunun yanı sıra, çekimlerine kısa süre içinde başlaması planlanan bir sinema filminin de müjdesini veriyor İrem. Ağzından film ile alakalı çok bir detay alamasam da, canlandıracağı karakterin uzun süredir oturdukları evin mutfağını özene bezene döşeten bir kadın olduğunu ve bu rol ile izleyicileri sık sık güldüreceğini belirtiyor. Anlayacağınız üzere yemeğe olan düşkünlüğü dışarıdan fiziksel olarak telaffuz edilmeyecek durumda olsa da, canlandırdığı karakterlere bir şekilde entegre etmeyi başarıyor İrem. "Bizim sektör yani oyunculuk insanın yemek zevkini ve düzenini baltalıyor" diyor İrem. Ancak yemek yemeyi çok sevdiğini ve beğendiği bir lezzeti yediğinde yerinde duramayıp oynadığını kısa süre önce arkadaşları vasıtasıyla fark ettiğini de ekliyor cümlelerine. İlahi İrem, içindeki çocuğu serbest bırakan leziz tarifler her neyse ben de istiyorum onlardan!

GELELİM HİNGEL TARİFİNE
Et ve hamur ağırlıklı bir mutfağa sahip bir şehirde büyümüş olsa da deniz ürünleri ve sebzeler onun için çok daha kıymetli. En son Barcelona seyahatinde tattığı tapas'ların tadını unutamadığını paylaşıyor benimle. Ve içinden çıkamadığımız uzunca bir yemek sohbetine başlıyoruz tüm İspanya'yı kapsayan. Hatta kısa süre içinde bana bir deniz mahsullü çorba sözü bile veriyor İrem. Gidip yedikten sonra mutlaka sizlerle de paylaşacağım fikirlerimi. Bu arada kendimi şanslı hissetmemi sağlayacak cümleyi de eklemeden yapamıyor sohbetin sonuna: "Sevdiğim kişilere sofra hazırlamayı çok sevsem de, sevmediğim biri için yumurta bile kırmam." Oldukça fazla deneyim isteyen el emeği göz nuru bu mantılar sizi korkutmasın! Yapması hiç kolay olmasa da birçok farklı şekilde kapatabilirsiniz hingellerinizi. İster bohça, ister üçgen, ister yarım ay, isterseniz de geleneksel metodla hamurunuza dilediğiniz şekli verin. Patatesler hamurun içinde kaldığı sürece görünüşü farklı olsa da lezzeti aynı mükemmellikte olacaktır. Harcına gelince... Tarifin orijinalinde haşlandıktan sonra hafifçe ezilen patatesler soğanla sotelendikten sonra tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve biraz da maydanozla tatlandırılarak bir harç elde ediliyor. Ve evlerde yapılan mantılarda hazırlanan bu harç dolgu malzemesi olarak kullanılsa da, ben hafif pürüzlü bir patates püresi hazırlayarak harcıma farklı bir yorum kazandırdım. Böylece el yordamı ile yapılan kapama işlemi daha kolay bir hal aldı. Sıra pişirdikten sonra servis edilmesinde... Patates dolgulu bu iri mantıları haşladıktan sonra dilerseniz üzerine eritilmiş tereyağı, sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile dilerseniz de benim yaptığım gibi marketlerde kolayca bulabileceğiniz tütsülenmiş paprika biber ve süzme yoğurtla servis edebilirsiniz.

HİNGEL

Hamur için
* 1 su bardağı su
* 1 adet yumurta
* 3 su bardağı un
* 1 çay kaşığı tuz

iç malzemesi
* 5 adet orta boy patates (haşlanmış)
* 100 ml süt
* 25 gr tereyağı
* 1 diş sarımsak
* Yarım adet soğan
* 4 dal taze kekik
* 2 dal taze biberiye
* Tuz, karabiber

Üzeri İçin
* 3 kaşık tereyağı
* 1 çay kaşığı tütsülenmiş paprika biber
* Süzme yoğurt

Yapılışı
Mantıları kapatırken harcınızın soğuk olması gerekli olduğu için, işe önce patatesler ile başlayın. Süt, sarımsak, ortadan ikiye bölünmüş yarım soğan, taze kekik ve biberiyeyi tereyağı ile ocağa koyun. Kaynadıktan sonra altını kısın ve oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. Daha sonra haşlanmış patatesinizi hafif bir şekilde ezin ve lezzetlendirilmiş süt, tereyağı karışımınızı patateslerin üzerine süzün ve iyice karıştırın. Tuz ve karabiberi de ekleyip tatlandırın. Hamur malzemeleriyle çok yumuşak olmayacak, sertçe bir hamur hazırlayın. Hamuru birkaç eşit parçaya bölün ve ince açın. Açtığınız hamurları bir su bardağı veya yuvarlak bir kalıpla kesin. Her parçanın ortasına hazırladığınız harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyun. Hamurun alt kısmını içe doğru hafifçe katlayın. Kenar kısımları sağlı sollu içe doğru kıvırın. Son kısmı elinizle bastırarak kapatın. Kaynayan tuzlu suya mantıları atıp su yüzeyine çıkana kadar haşlayın. Kevgirle mantıları sudan çıkarıp servis tabağına alın. Üzerine tütsülenmiş toz paprika biber ile lezzetlendirilmiş kızgın tereyağı ve süzme yoğurt dökerek servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA