Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Kış sebzelerinin son demleri

Kış mevsimiyle vedalaştığımız bu günlerde, önümüzdeki yıla kadar doğalını bulamayacağınız, mevsiminde yetişen kış sebzeleri ile evinizde harikalar yaratmaya var mısınız?

Size bir sır vereyim: Bu devirde size biraz garip gelebilir ama ben hâlâ pek çok batıl inanca sahibim! Öyle körü körüne inanılan kara kedi lanetlerinden filan söz etmiyorum.
Mesela baharın habercisi olduğuna inandığımız cemreler gibi. Ben de ilk cemrenin düşmesini hasretle bekleyip, sanki somut ve gözle görülür bir şeyi kutlar gibi o günü bayram ilan edenlerdenim.
Halk arasında sırasıyla önce havaya, sonra suya ve en son toprağa düştüğüne inanılan cemrelerin ilki geçtiğimiz hafta havaya, ikincisi de bu hafta suya düştü bile!
Mart ayı bu yıl kazma kürek yaktırır mı bilmem ama soğuk olacağı kesin. Peki kış mevsimiyle vedalaştığımız bu günlerde, önümüzdeki yıla kadar doğalını bulamayacağınız, mevsiminde yetişen kış sebzeleri ile evinizde harikalar yaratmaya var mısınız?

İsli Çerkes peynirli ve brokolili tart
Ben de çoğunuzla hem fikirim; brokoli ve cheddar peyniri birbirine çok yakışıyor! Ancak isli Çerkes de verdiği tütsü tadı ve zengin aromasıyla göreceksiniz ki brokoliyle inanılmaz bir uyum yakalayacak. Kültürümüzde daha çok börek, çörek ve poğaça benzeri hamur işleri olsa da artık mutfaklarımızda çeşit çeşit quiche (kiş)'e de yer açıyoruz.

Hamuru için
200 gr un
Yarım çay kaşığı tuz
100 gr tereyağı, 0.5 cm küp halinde kesilmiş ve oda sıcaklığında
1 yumurta, oda sıcaklığında
1 adet çırpılmış yumurta da ön pişirme için
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı toz parmesan

Dolgusu için
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
3 yumurta
200 g krem peynir
1 diş sarımsak
100 gr füme kaburga eti veya herhangi bir şarküteri eti
400 gr brokoli
1 sap pırasa
1 adet kırmızı soğan, halka halka doğranmış
150 gr isli çerkez peyniri ince rendelenmiş
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Rende muskat

Yapılışı
Hamuru için, unu derin bir karıştırma kabına eleyin. Tüm malzemeleri ilave edin ve pürüzsüz kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Yarım saat dolapta dinlendirin. Yağlı kağıt arasına alarak bir merdane yardımı ile ince açın. Hamuru 24 cm çapında bir tart kalıbına bastırarak yerleştirin. Kenarındaki fazlalıkları kesip çıkarın. Tart tabanını çatalla birkaç yerinden delin.
Kullandığınız yağlı kâğıtlardan birisini buruşturun ve kalıbın kenarlarından taşacak şekilde hamurun üzerine yerleştirin Sonra yağlı kağıdın içine ağzına kadar gelecek şekilde ve ağırlık yapmak için kuru bakliyat ile doldurun (Bu malzemeyi atmayın. Bu işlemi yapma ihtiyacı duyduğunuz başka tariflerde de kullanabilirsiniz) Kalıbı, önceden ısıttığınız fırının orta rafında yaklaşık 20 dakika pişirin. Küçük bir kâsenin içinde yumurtayı çatalla çırpın. Fırından çıkardığınız kalıbın içindeki malzemeleri alarak, hamuru tezgâh üzerinde ılımaya bırakın.
Ilıyan hamurun her yerine, bir yumurta fırçası yardımıyla, çırpılmış yumurtadan sürerek yeniden fırına verin ve 5 dakika daha pişirin. Dolgusu için, tereyağını bir sos tenceresinde eritin. Unu ekleyin ve 5 dakika pişirin. Sütü, karıştırmaya devam ederek yavaşça ekleyin. Sos koyulaştığında ocaktan alın.
Hafif ılıdıktan sonra yumurtaları tek tek unlu karışıma ekleyip tel çırpıcı ile çırpın. Krem peyniri ilave edip çırpmaya devam edin. Rendelediğiniz sarımsağı ve küp doğradığınız şarküteri etlerini, rendelenmiş peynirin üçte birini de karışıma ilave edin. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp karıştırın. Sosu tart hamurunuzun üzerine yayın. Brokoliyi küçük parçalara ayırın. Sıcak suda 2 dakika haşlayın ve sonrasında buzlu su ile şoklayarak pişirme işlemini durdurun. Kağıt havlu ile kurulayın. Pırasa ve kırmızı soğanı halka doğrayın. Sebzeleri tartın üzerine yerleştirin. Rendelenmiş isli çerkes peynirini sebzelerin üzerine serpin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.. Sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.

Fırında mornay soslu karnabahar
Kış ayının en sevdiğim sebzelerinden biridir karnabahar. Öyle ki nohutlu ve kıymalı yemeğinden tutun da yoğurtla yenen kızartmasına kadar, her haline bayılıyorum bu faydalı sebzenin. Ancak bol peynirle harmanlanan beşamel sos ile birleşip, bir de fırına girince işin rengi değişiyor. İnanın bana, bu oldukça basit tarifin sonucundaki lezzete âşık olacaksınız.

Malzemeler
1 adet karnabahar
30 gr tereyağı
15 gr un
2 su bardağı soğuk süt
1 çay kaşığı dijon hardal
250 gr rendelenmiş cheddar peyniri
100 gr toz parmesan peyniri
100 gr rendelenmiş Kars gravyer
1 adet defne yaprak
Bir tutam tuz
Taze çekilmiş tane karabiber
Çok az taze rendelenmiş muskat

Yapılışı
Tereyağını eritin. Elediğiniz unu, tereyağına ekleyerek hafif renk alana kadar birkaç dakika kavurun. Kavrulan una soğuk sütü azar azar ekleyerek, topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırın.
Tuz, taze çekilmiş karabiber, defne yaprağı ve muskatı da ilave edin. Kısık ateşte beş dakika kadar kaynatın. Ocaktan aldığınız sos karışımını ılınması için üç-dört dakika kadar bekletin.
Peynirlerin hepsini karıştırıp, bir avuç peynir karışımını, fırınlarken makarnanız üzerine koymak için bir kaseye ayırın. Hardal, rendelenmiş cheddar peyniri, toz parmesan ve gravyer peynirini de sosa ekleyin. Peynirler sosun kendi sıcaklığında eriyene kadar karıştırın. Bir tarafta derin bir tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suya 20 gr tuz atıp, kök kısmı kesilip dallarından öbek olarak ayrılan karnabaharı 5 dakika kadar haşlayın. Suyunu süzdükten sonra sos karışımı ile harmanlayın. Isıya dayanıklı bir fırın kabına alıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 8 dakika kadar pişirin. Daha sonra çıkarıp üzerine ayırdığımız peynir karışımını da ekleyerek 8-9 dakika kadar daha pişirin.
Peynirler eriyip, hafif bir şekilde kızardığında fırından alın. Dilerseniz sıcak sıcak servis edebilir, ya da bekledikten sonra dilimleyerek tabaklara servis edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA