Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Meyve peynirle buluşunca

Kayısı ve incir... Mevsimin bahşettiği bu güzellikleri sadece birkaç dakikalık ön hazırlıkla, sağlıklı ve doyurucu birer lezzet şölenine çevirebilmek mümkün. İster misafirlerinize atıştırmalık olarak servis edin, isterseniz ara öğün olarak ailece tüketin. Bu meyvelerin yemek hallerine bayılacaksınız.
Semt pazarları, marketler cıvıl cıvıl rengarenk bu mevsimde... Taze meyve ve sebzenin en bol olduğu bu aylarda benim favori meyvelerimle, lokal peynirlerimizi birleştirip dilerseniz öğle yemeklerinizi veya akşam yemeği öncesindeki atıştırmalıklarınızı birer lezzet şölenine çevirebilirsiniz. Hem de sandığınızdan kolay bir şekilde...
Ayrıca dilerseniz hazırladığınız meyveleri salataya da dönüştürebilir ve tam bir öğün olarak da tüketebilirsiniz.
Geçen günlerde sevgili Derin Mermerci ve misafirleri için özel olarak hazırladığım davette oldukça beğenilen bu ikramlıkları sizlerle de paylaşmak istedim. İlerleyen günlerde kim bilir, bakarsınız Derin ile de mutfağa girip nasıl bu kadar fit kaldığını sorup ondan birkaç tüyo da alırız. Belki bizimle sevdiği bir tarifi bile paylaşmasını sağlayabilirim, neden olmasın.
Türk halkı olarak özellikle yaz aylarında bayılırız karpuz peynir tüketmeye... Diyet yaparkenden tutun da sabah kahvaltılarına kadar her öğünde tüketebiliriz bu ikiliyi.
Ben de her yerde görmeye alışık olduğumuz karpuz peynir ikilisinden ilham alarak Malatya kayısısıyla Toros keçi peynirini ve Aydın inciriyle Konya küflü peynirini sizler için bir araya getirdim.



KEÇİ PEYNİRİ DOLGULU KAYISI
Kayısılarımızı güzelce yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkaralım üç-dört dakika az miktarda tarçınlı portakal suyunda haşladıktan sonra buzlu bir kaba alıp soğumaya bırakalım. Dolgusu için eşit miktarlarda ihtiyacımız olan keçi peynirini, krema ve labneyle biraz daha yumuşak bir kıvam alacak şekilde karıştıralım. Tatlandırmak için ise tuz ve karabiber kullanacağız. İsterseniz damak tadınıza göre muskat da ilave edilebilirsiniz.
Soğuyan kayısılarımızı dağılmadığından servis edeceğimiz tabağa dizelim. Ardından karışımımızı kayısıların dışına taşmayacak şekilde, tercihen içlerine dolduralım.
Üzerine isteğe göre frenk soğanı veya semizotu koyabilirsiniz. Ufak kaplara koyduğumuz Siirt balı ve sotelenmiş ceviz veya çam fıstığı ile servis edebilirsiniz.


KONYA KÜFLÜ PEYNİRLİ İNCİR
Gelelim Aydın'ın meşhur inciri ve Konya'ya ait küflü peyniri sansasyonel bir şekilde bir araya getirmeye. Fırın tepsisine serdiğimiz yağlı kağıtlara yerleştirdiğimiz incirleri hafif tuz, karabiber, adaçayı ve zeytinyağı ile güzelce harmanlıyoruz... Fırına girmeden önce esmer şekeri eşit miktar olacak şekilde üzerlerine serpiştiriyoruz.
Ardından koyulaştırdığımız balzamik sirkeyi bir fırça yardımıyla incirlerin etrafına sürüyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derece fırında, 15 dakika pişirdikten sonra soğumaya alıyoruz. Ardından servis etmek için tabaklara koyduğumuz incirleri harikulade küflü peynirle sunuyoruz... Afiyet olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA