Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Pikniğe lezzet dokunuşu

Piknik için bahar ayları daha uygun olsa da havaların biraz serinlediği bu günlerde de aileniz ve sevdiklerinizle açık havada hafif yemek yemenin keyfini paylaşabilirsiniz... Önereceğim birkaç ipucu ise, pikniğinizin daha keyifli geçmesi için yardımcı olacak...
Önceden plan yapıp liste hazırlamak, rahat kıyafetler giymek ve çevreye olabildiğince az zarar verecek şekilde piknik tasarlamak üç altın kuralımız olsun. En kaliteli porselen tabaklarımız olmasa da evde günlük kullanımdaki tabak ve bardaklarımızı kullanarak doğa dostu bir piknik organize etmiş olurken emin olun yiyip içtiklerinizden de daha çok keyif alacaksınız. Kağıt peçete yerine keten örtülerden hazırlayacağınız mini peçeteler de bu amaca hizmet edecek çözümlerden sadece biri...
Tercih edilecek yemeklere gelince... Oda sıcaklığında servis edilebilecek ve uzun mesafe kat etmeye dayanacak yemekler hazırlamanızı öneririm. Bol soslu veya yumuşayacak yemekler, sıcaktan etkilenip dokusu bozulacak olanlar pikniğe uygun olmaz. Ne götürelim diye soracak olursanız: tüm börek çeşitleri, kısır veya mercimek köftesi, dolma ve sarma çeşitleri, kekler, kurabiye veya tartlar, termosta çay veya filtre kahve ve meşrubatlar, salata malzemeleri ile mangal doğru planlanmış bir piknik için fazlasıyla yeterli. Seçeceğiniz yemekler çatal bıçağa pek ihtiyaç duymadan el ile yemeye de uygun olursa işiniz daha kolay olur. Altına üstüne buz kalıpları koyarak soğutulmuş kaplarda kavun, karpuz, kiraz, kayısı gibi meyve seçenekleri ise içinizi serinletmek için biçilmiş kaftan.



Kayısı ve Çilekli Galette
PATE BRISEE HAMURU İÇİN:

115 gr tereyağ (çok soğuk olacak ve küp doğranacak)
180 gr un
1 yemek kaşığı esmer toz şeker (15 gr) (veya beyaz toz şeker)
1/4 yemek kaşığı tuz
1/4 bardak buz gibi soğuk su+1 tatlı kaşığı sirke karışımı (60 ml)

FRANGIPANE
30 gr kavrulmuş fındık (toz haline getirilmiş)
1 yumurta beyazı
30 gr toz şeker
30 gr tereyağ (yumuşak)
1 yemek kaşığı un
1 tutam tuz

YAPILIŞI:
Hamur için: Unu, şekeri ve tuzu bir rondonun içine yerleştirin. Üzerlerine küp küp doğradığınız soğuk tereyağını ekleyin. Rondoyu kesik kesik, aralıklarla çalıştırın. Pürüzsüz bir hamur değil irili ufaklı, taneli bir hamur elde edeceksiniz. Daha sonra suyu az az ekleyerek yine kesik kesik çalıştırıp kıvamlı bir hamur elde edin. Hamuru elinizde 30 saniye kadar toparlayıp streç filme sarın, en az yarım saat dolapta dinlendirin.
Frangipane Fındık Kreması: Tereyağı kremamsı bir kıvam alana kadar şeker ve tuz ile çırpın. Yumurta beyazını ekleyin ve iyice karıştırın. Unu ve fıstığı da ekleyip topaksız bir karışım elde edene kadar çırpın. Biraz koyu ama sürülebilir bir kıvamı olacak.

MEYVE KATI İÇİN:
Mevsimin en gözde meyveleri kayısı ve çilek yerine isterseniz erik, elma, armut da kullanabilirsiniz.
Çilek, kayısı, yaban mersini, ahududu, böğürtlen (isteğiniz kadar)
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı limon suyu
Meyveleri temizleyip kurulayın. Bir kaseye alıp üzerine nişasta, bal, limonsuyu ve şekeri serpip karıştırın. Kullanmadan önce en az on dakika kadar bekletin.

GALETTE'İN YAPILIŞI:
Fırını 175 dereceye ayarlayın.
Dinlenmiş hamuru dolaptan alıp, yağlı kağıt serilmiş bir yüzeyde 0.5 cm kalınlığında açın.
Hamurun kenarlarından 5 cm boş kalacak şekilde üzerine fındık frangipane yayın.
Franjipane katının üstüne meyveleri dizin veya gelişi güzel serpiştirin.
Dışarıda kalan 5 cm'lik kısmı da meyvelerin üzerine gelecek şekilde kıvırarak kapatın.
Hamurun kenarına çırpılmış yumurta sürüp hem hamurun hem de meyvelerin tepesine bolca şeker serpin (2-3 yemek kaşığı yeterli olacaktır; bu miktar, tarifte verilen şeker miktarına ek olaraktır) ve fırına verin.
40-45 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında 20 dakika kadar beklettikten sonra tercihen yanında dondurmayla servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA