Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Yol arkadaşı bir roman: On Derin Ayak İzi

LÜSET Kohen Fins ile tanışıklığımın ve arkadaş olmamızın üstünden 14 yıl geçmiş. Bu yılların içine çok sık görüştüğümüz, yayımladığı City Plus İstanbul dergisine yazı yazarak iş yaptığımız, dertleştiğimiz zamanların yanı sıra sokakta karşılaşarak kahve içmeyi fırsat saydığımız, telefonla haberleşip "Görüşelim" temennilerini gerçekleştiremediğimiz zamanları sığdırmışız.
Sonra bir gün "New York'ta dergi çıkarıyorum, zamanımın çoğunu orada geçiriyorum" dedi. Sevgili eşi iyi haberlerini verse de, İstanbul'da görünmediği süreçten Uluslararası HarperCollins Authonomy ödülünü kazanan Türk yazar Lüset Kohen Fins olarak dönüşü güzel bir sürpriz oldu. On Derin Ayak İzi/Ten Deep Footprints kitabını İngilizce yazmıştı. Türkçe'ye kendi çevirdiği kitabı ile gelip "Lütfen oku, senin düşüncelerini merak ediyorum" dediğinde ilk sorum "Kişisel gelişim kitabı mı?" oldu. "Hayır, bir kurgu roman" diye cevap verince kitabı okumaya başladım.
Düşüncelerimi sizlerle de paylaşmak istedim.

KİTAPLAR MUCİZE YARATMAZ
Kişisel gelişim kitapları son yılların en çok satanları. İnsanın eğitim, bilgi, sanat, felsefe ile ilgilenerek kendini geliştirmesi mümkün. Ama kişisel gelişimden kast edilen bireyin kendini değiştirmesi olunca biraz düşünmek gerekiyor.
Yaşamda öğrenmemiz gereken en önemli bilgilerden biri, 'başkalarını değiştiremeyiz ama kendimiz değişebiliriz'dir.
Sonuç olarak kendimizde yaptığımız değişiklikler yakın ilişkide bulunduğumuz kişilerin bizlere olan tutumlarında da değişiklik yaratabilir. Ancak insanın kendinde değişim yapması çok kolay değildir. Kendine ilişkin memnun olduğu ve olmadığı yönleri saptaması, nasıl bir değişim istediğine karar vermesi ve tüm bunları yaşama geçirmesi gerekir.
Bunların yanı sıra bir psikiyatrik sorunu varsa onu profesyonel yardımla çözmesi gerekir. Bu nedenle kişisel gelişim kitaplarında verilen genel yapılması gereken şeyler herkes için uygun değildir. On Derin Ayak İzi, kişisel gelişim şirketinin ve sahibinin de yer aldığı bir roman.
Kahramanlarından biri kişisel gelişimci olunca, romanın içinde ondan bölümler olması kaçınılmaz. Bir şekilde yolları kesişen roman kahramanlarının hepsinin travma sonrası stres bozukluğu, alkolizm, depresyon gibi psikiyatrik sorunları var.
Birçok insan psikiyatrik sorununu çeşitli nedenlerle psikiyatriste gitmek yerine, kişisel gelişim kitaplarıyla ya da kendisine gelişim uzmanı, koç gibi unvanlar veren kişilerle çözmeye çalışıyor. Bu durum onların ruhsal sorunlarını çözmediği gibi, zarar görmelerine de neden olabiliyor.
Diğer yandan ruhsal sorunu olmayan ama yapabilecekleri için birinin onayını isteyen kişiler, aslında kendi güçleri ile başarılı olup, bu başarıyı okuduğu kitaba ya da kişiye bağlayabiliyorlar.
Yazarın kahramanları da benzer nedenlerle gerek duydukları gerçek yardımı almıyorlar. Zaten yazar kahramanlarının ruhsal sağlıklarından çok kariyer gelişimlerini yazmış. On Derin Ayak İzi'nin içinde kariyer seçimi, nedenleri, seçilen kariyerde ilerlemenin koşulları ya da koşulsuzlukları çok iyi bir şekilde ele alınmış.
Zaten görüyoruz ki mesleki ve maddi başarılarını gerçekleştirmiş olsalar da hala hepsinin bir psikiyatrik desteğe olan ihtiyaçları sürüyor.
Romanda kendileri hakkında düşünmeye ve sorunlarını sesli olarak başka biri ile paylaşmaya başlayınca bazı değişimler yapabildikleri özenle anlatılmış. Romanı okurken neler olacağını merak ediyorsunuz.
Romanın ana kahramanının kendi hakkında çıkarsamaları (kitapta kurguya bağlı kalarak mantra olarak geçiyor) kitaba adını vermiş.

KENDİNİ TANIMAK ÇOK ÖNEMLİ
Benim çıkarsamalarım ise şöyle sıralanabilir:
Kendi özelliklerini çok iyi tanımak gerçekten önemli, şansa değil yaptıklarınıza ve fırsatları doğru değerlendirme gücünüze güvenin, yaşamınızda olan olumlu şeyleri sahiplenin ve insanlara kulak verin ama ruhsal sorunlarınızı hekimle çözün.
Kitapta yazılan kişisel gelişim uzmanı ya da bir çeşit öğretinin sahibi olan kahramanın yardım ettiğini söylediklerinden maddi, manevi daha çok kazandığı ve kendi ruh sağlığına ilişkin sorunları çözemediği kurgusu unutulmaması gereken çarpıcı bir gerçek ve kitap okunacak kadar güzel. Kendinizin, tanıdıklarınızın yaşamlarından izler bulabilirsiniz. Bu izler size mutlak çözümler vermese de kendiniz için düşünmeye başlamanızı sağlayacaktır.
Kitaplar mucize yaratmaz. Ama kitap sizin yaşam yolculuğunuzda çok değerli bir yol arkadaşıdır. Bu kitabı okunacaklar listenize ekleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA