Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Evlilik yaşı tartışmaya açık olamaz

Gelişimini tamamlamamış bir bireyin direksiyon tutmasına bile izin verilmezken toplumun temsili yönetim şekli olan aile birliğini kurmasını nasıl bekleriz?

Evlilik kurumunun ortaya çıkış nedeni her ne kadar dünyaya gelecek çocukların soyunu belirlemek olsa da, sadece cinsellik ve üremeden ibaret bir kurum değil. Bu nedenle evlilik yaşı tartışmaları cinsel ilişki kurabilecek ve doğurgan olabilecek yaşı saptamaya yönelik görüşlerle sınırlanamaz. Evlilik, ciddi yönetim becerisi, ekonomi bilgisi, insan ilişileri değerlendirmesi, eğitim, siyaset gibi yeteneklere gereksinim duyulan bir yapı. Aile, değerleri, devamlılığı olan ve yaşayan bir sistemdir. Bu sistemi aile üyeleri ve onların arasındaki ilişkiler oluşturur. Bu nedenle ailenin tanımı toplumun en küçük temsili birimi olarak yapılır. Tüm bu becerileri elde edememiş kişilerin oluşturacakları evlilik sistemin bozulmasına ve sonunda çökmesine neden olur. Erken yaşta evliliği destekleyenlerin bu görüşleri ileri sürmeleri için olası bir kaç nedeni sıralamak mümkündür. Bunlardan ilki bu kişilerin insan gelişim özellikleri gibi basit bilgilerden bile yoksun olacak kadar eğitimsiz olmalarıdır. Diğer bir gerekçe ciddi, gerçeği değerlendirme yetilerini bozan ve tedavi gerektiren bir psikiyatrik sorunları olmasıdır.
Çocuk yaşta evliliği savunanların bu görüşleri altında dikkat edilmesi gereken önemli bir etken ise, evliliği sadece cinsel ilişki kurmak olarak görmeleri olabilir ki bu bambaşka bir sorunu düşündürür. Çünkü çocuklarla cinsel ilişki kurmayı istemek, hayal etmek, bu yönde teşvikte bulunmak tüm ülkelerin yasalarında nitelikli çocuk istismarına girmektedir ve ağır cezası vardır. Bu görüşlerin hiçbir din adına savunulması mümkün değildir. Çünkü her din, yasalara benzer şekilde çocukla cinsel ilişkiyi sapıklık olarak tanımlar, yasaklar ve mahkum eder.
Önemli kararları alma, yönetime katılma, geleceğini planlama, hatta araba kullanma yaşı yasalarla belirlenmiştir. Nasıl gelişimini tamamlamamış bir bireyin sınıf başkanı bile olmasını beklemiyor, direksiyonu tutmasına bile izin verilmiyorsa toplumun temsili yönetim şekli olan aile birliğini kurmasını da bekleyemeyiz. Bu nedenle çocukların evlendirilmemesi için gerekli yasal önlemler alınmalı, evlilik yaşı 18 olarak belirlenmeli ve yasaların uygulanmasının takipçisi olunmalıdır. Adı ne olursa olsun, kurumsal bir kılıfla dahi çocuklarla cinsel ilişki gerçekleştirmek, teşvik etmek çocuğun cinsel istismarı kapsamına girer. Cezası yasalarda da toplumsal vicdan açısından da ağırdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA