Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Çocuklar yazın kitap okusun

Yaz tatili için hemen her okul kitap okuma ödevi vermiş. Ödev için verilen kitaplar da seçilmiş. Hemen her yaz benzer şeyler yaşanıyor. Tatil dönüşü birçok aile kitapların okunmadığından, ya da kitap okunması için yapılan tartışmalardan yakınıyorlar. Çünkü ortak şikayet çocuklar kitap okumuyor. Önce yaz tatilinde çevrenizde kaç erişkinin kitap okuduğunu görüyorsunuz? Sorusuna yanıt aramak gerekiyor. Uçakta, otobüste, arabada yolculukta kitap okuyan kişi sayısı bizim ülkemizde çok az. Birçok ülkede metroda giderken bile çantalarından çıkardıkları kitapları okuyan erişkinlere karşın, bizim çocuklarımız telefonlarıyla uğraşan, konuşan ya da çevrelerine bakan erişkinleri görüyor. Evlerinde kitap okumayan ebeveynleri tarafından kitap okumaları isteniyor. Tüm bu özdeşim yoksunluğuna bir de televizyonun, tabletin, bilgisayarın, telefonun ve diğerlerinin getirdiği oyunların, seslerin, renkleri cazibesi eklenince kitap okumak, okuldan verilen sıkıcı ödevler olarak kalıyor. Çocukların kitap okumasını istiyorsak yapılması gereken bazı şeyler var. Bunların başında gerçekten kitap okuyan, onlara örnek olan ve kitap okuma zevkini onlarla paylaşan ebeveynler olmamız geliyor. Sonrası ise iyi çocuk edebiyatı, doğru seçimler ve bazı özelliklere dikkat etmekle tamamlanabilir.
Ona masallar okuduğunuz bebeklik ilk adım olabilir. Okul öncesi çocuklar için, renkli, resimli ve çekici kitaplar vardır. Bu kitapları çocuklarla buluşturmak, sadece okuyarak olmaz. Çocukların bu kitapları ellemesi, sayfalarını açması, benimsemesi için ilk adımdır. Resimler onların hayal gücünü arttırır. Bu kitapları seçerken de çocuğu korkutacak ve kötü yönlendirecek içerikte olanlardan kaçınmak gerekir. Her defasında sadece yazılanları okumak tekdüze olabilir. Çocukla birlikte resimlere bakarak öyküler yaratmak ona ilginç gelecek ve gelişimine katkıda bulunacaktır. İlköğretim yaşında macera kitapları daha ilgi çekicidir. Bu çekiciliği arttırmanın yollarından biri, aynı kitabı çocukla birlikte okuyup tartışabilmektir. "Boş duracağına, git de kitap oku" demek doğru bir yöntem olmayacağı gibi, çocuğu kitaptan da uzaklaştırabilir. 12 yaşından sonra çocukları dünya ve Türk klasikleri ile tanıştırma zamanı gelmiş demektir. Eğer o döneme kadar kitapla tanışıklık doğru yapılmışsa, çocuklar büyüklerle tartışabilecekleri, okudukları hakkında düşüncelerini dile getirebilecekleri ortamı bulurlarsa artık istemeseniz de okuyacaklardır. Ders olarak verilen ve sadece özeti istenen "kitap okuma" ödevleri yerine, kitapların tartışıldığı saatler okulun katkısını sağlar.

İYİ ÇOCUK KİTABI NASIL OLUR?

Çocuğun gelişim dönemine uygun dil ve içeriği olmalıdır.
Çocuğu korkutan, yönlendiren, sindiren, bir düşünceyi benimsetmeye çalışan içeriği olmamalıdır.
Çocuğun kendini geliştirmesine katkıda bulunmalıdır.
Çocuğun kendisiyle birlikte, yaşadığı toplumun değer yargılarını, özelliklerini öğrenmesine olanak sağlamalıdır.
Çocuklara öğüt verme kaygısı taşıyarak, her cümlede ya da sonuçta nasihat verici, çocuğu sınırlayıcı olmamalıdır.
Gerçeklere dayanan, bilimsel amaçlardan sapmayan, bunları yaparken de çocuğun ilgisini çekecek şekilde kurgulanmış olmalıdır.
Çocuğun ilgisini çeken konularda, onunla birlikte gidilerek alınan kitaplar her zaman daha caziptir. Kitapçıya gitmek, raflara bakmak, kitabın nasıl seçileceğini öğrenmek, yanınızda sizinle gerçekten ilgilenen, konuşan bir büyükle bunu yapmak, kitabın sayfalarına dokunmanın büyüsünü onunla paylaşmak çocuğun kitapla olan aşkının başlangıcı olabilir. Kitapçıda "Seç de gidelim artık" diye söylenen, "O olmaz" derken alınan kitaba bile bakmayan, evde okunan kitapla ilgili konuşmayan, o kitabı okumamış, kitabın kahramanını tanımamış bir ebeveyn kitap okumayan çocuktan şikayet ederken bir kez daha düşünmelidir. Bu yaz çocuklar kitap okusun. Onlarla birlikde büyükler de kitap okusun. Okunan doğru seçilmiş kitaplar arttıkça, yaz daha bir sıcak geçecek, paylaşımlar artacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA