Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Benim babam!

Her çocuk dünyaya anne ve baba ile gelir. Ama her çocuk anne-babası ile yaşayamaz. Babası ile büyüyebilen her çocuğun "Benim babam..." diye başlayan bir cümlesi vardır. Her erişkinin de bir gün mutlaka "Benim babam..." diye başlayan bir cümlesi olur. Babalara yüklenen güç ve koruma görevi hemen her kültürde benzerdir.
Bebek ilk doğduğunda anne ile karşılaşır ve bebeğin gereksinimin anne olduğu düşünülür.
Aslında gebelik döneminde kontrollere katılımla başlayan süreç, doğum sonrası bebeğin bakım ve eğitimine aktif katılımla sürerse babayla bebekle arasında kurulacak bağ da o kadar sağlam olur. Bu ilişkinin çocuğun güven ve korunma duygusunun gelişimine de katkısı olur.
Baba, erkek çocuk için bir özdeşim modeli, erkekliği öğreneceği hocası olmasının yanı sıra hem erkek hem de kız çocuk için aile olmanın, paylaşımın, güvenin ve sevginin temellerindendir. Baba sadece maddi bakım için değil, ruhsal gelişim için de gereklidir.
Dinleyen ve anlamaya çalışan baba, kızan babadan daha etkilidir. Çocuk, ona yakın ve paylaşan bir babayla sağlıklı özdeşim yapılabilir. Çocuğun cinsel ve sosyal gelişimi için de okul öncesi dönemde baba ile kurulan ilişki önemlidir.
Herkesinkinden daha güçlü, yakışıklı, akıllı olan baba ile çocuk paylaşmak ister. Bu paylaşım çocukluk döneminde oyunlar aracılığıyla olmaktadır.
Babanın çocuklarıyla oynayacağı oyunlar onların sosyal gelişimleri için gereklidir.
Çocukluk döneminden itibaren babası olan ve onunla olumlu ilişkiler kuran gençlerin ergenlik döneminde sosyal ve entelektüel gelişimleri ile kendilerini kontrol etme becerileri sağlıklı olmaktadır.

ERGENLİK DÖNEMİ
Ergenlik döneminde çocukların babalarının olumsuz ruhsal özelliklerini yansıttıkları da bilinen bir gerçektir. Sinirli, duygularını kontrol edemeyen babalar ergenlik döenminde kendilerine benzer gençlerle karşılaşmaktan hoşlanmazlar. Ergenlik dönemi babaya arkadaş ve otorite olarak en çok gereksinim duyulan dönemdir. Bunu sağlayabilen babalar için de bu süreç babalığın en zevkli yaşandığı dönem haline gelir.
Gençlerin babaları ile kurduğu ilişki onların meslek ve eş seçimlerini, bu seçimlerde kurdukları ilişkileri etkiler.
Babalık gurur verici olduğu kadar, kaçırılmaması gereken bir zevktir. Çocuğunuzla geçireceğiniz her an, birlikte yapacağınızın her aktivite onun gelişimi için çok önemlidir. Ona ayırmadığınız zamanlar çocuğunuzun gelişimi için kayıptır.
O sizin gibi olmasa da, yerinize koyabilecek bir baba figürü bulabilir. Ama kaçan zaman sizin için bir daha asla yakalayamayacağınız bir yaşam parçasıdır. Anne-baba olmak emek ister. Bu emeğin ödülü, verdiklerinizle yoğrulmuş olarak, sadece size değil yaşama kattıkları ile gurur duyabileceğiniz, gerçek bir baba olma mutluluğunu size sunacak sağlıklı çocuklardır. Babalar Günü'nüz kutlu olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA