Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Travmasız bir bayram mümkün

Kurban Bayramı yaz tatilinin hemen sonrasına denk gelince tatil anlamı tasımaktan kurtulur diye düsünmüstüm. Ama öyle olmadı. Tatile çıkamayanlar için on günlük tatil sevindirici oldu.
Tatilin asıl vesilesi Kurban Bayramı'nı diger bayramlardan ayıran en önemli özellik kurban kesilmesi. Ülkemizde bir süredir darbe girisimi ve terör olayları nedeniyle çocukların yasadıgı travmaları konusuyoruz. Tüm bunların üstüne Kurban Bayramı'nın gelenegi olan kurban kesimlerinde dikkatsizlik yaparak bayram kutlamasının çocuklar için yeni bir travmaya dönüsmesine neden olmamak gerekir. Bu süreç dogru yönetilmez ise bayram çocuklar için bir nese ve mutluluk kaynagı olmaktan çıkar. Aksine onları korkutan, birçok psikolojik sorunun baslamasına yol açan bir süreç dogacaktır. Bu bayramın çocukların saglıgını bozmadan, onları olumsuz etkilemeden gerçekten bayram olması için yapılabilecek seyler var.
Kurban Bayramı'nda kurban kesilmesinin nedenini anlatan hikaye küçük çocukları korkutabilir. Özellikle 12 yas altındaki çocuklar her ne gerekçeyle olursa olsun bir babanın çocugunu kurban etmesinin anlamını anlayamaz. Öykünün sonu iyi bitse de bu olasılık onların gelisim dönemleri için korkutucudur. Bu nedenle her seyden önce "Niçin kurban kesiyoruz?" sorusuna çocugun yasına uygun yanıt vermek gerekir.
Her yıl Kurban Bayramı'nda iki temel tartısma yapılıyor. Biri kurban fiyatları ve saglıkları, digeri ise hayvanların kurban edilme sekilleri. Bir de bayram sırasında okudugumuz haberler var: Kesilirken kaçan kurbanlıklar, kan manzaraları... Bir yandan çocuklara hayvan sevgisi asılamaya çalısırken, diger yandan çocukların gözlerinin önünde kesilen hayvanlar, hatta alınlarına sürülen kan. Adeta onlar da kurban edilmis oluyorlar. Sevap isleyelim derken ruhları yaralanıyor.

ÇOCUKLARIN SORUNLARI ARTIYOR
Kurban Bayramı sonra uyku bozuklukları, korkular, güvensizlikler, gece isemeleri nedeni ile basvurular artıyor. Böyle durumlarda uzman yardımı almak dogrudur. Özel kesim yerlerinin oldugu, kesim için birçok seçenek sunuldugu günümüzde hayvanları acı çektirerek kesmek ve bunu çocuklara izlettirmek bir gelenek olamaz. Çocugun Kurban Bayramı'nı, kurban kesmenin önemini anlaması için kesimi izlemesi gerekmez.
Bayram ya da baska nedenle özellikle çalısanların elde ettikleri bu tatilleri çocuklarıyla, onların yararına ve gelisimlerine katkıda bulunacak sekilde geçirmeleri halinde çocuklar için bayram gerçekten anlamlı olacaktır.
Herkese birlik içinde, sevgi, barıs, anlayıs, huzur ve saglık dolu keyifli bayramlar dilerim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA