Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Bize 'kutsal bilgelik' gerek!

Salı günü Boğaziçi Üniversitesi'nde bir konferans vardı. Yale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Profesörü Robert Nelson gelmişti.
Başta Doğu Akdeniz ülkeleri olmak üzere Ortaçağ sanatı üstüne çalışmalarıyla tanınan biri Nelson. Buradaki 'Holy Wisdom. It is what the world needs most and has lost' (Dünyanın en fazla ihtiyaç duyduğu ancak kaybettiği Kutsal Bilgelik) başlıklı konuşmasında Ayasofya'yla ilgili çalışmalarını anlattı.
2032 yılı Ayasofya'nın inşa edilişinin 1500'üncü yılı. Önce kilise sonra cami sonra müze olan bu yapı müthiş bir tarihi-kültürel miras ve 1500'üncü yaş da deli bir şey!
Taliban'ın, IŞİD'in, sanat eserlerini 'İslam adına' yok etme örneklerini verip İslam'ın nasıl da bu olmadığını bildiğini anlatıyor Robert Nelson.
1500'üncü yılında Ayasofya'nın kültürleri buluşturan bir ortak miras ve bilgi kaynağı olması gerektiğini... Türkiye'nin onu koruyarak örnek olmasının önemini... Ne kadar haklı... Çok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA