Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

30 bin kişinin gözü TMSF’de

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kasası olan ve el konulan daha sonra da alıcı çıkmayan Bank Asya'da tasfiye süreci başladı.
Herkes e-mail atıp 'ne olacak' diye soruyor.
Endişeye gerek yok. Çünkü, Bank Asya Türkiye'de tasfiye edilen ilk banka değil... Hatırlarsınız, daha önce de 5 bankayla ilgili tasfiye kararı alınmıştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yetkilileriyle görüştüm. Süreçle ilgili hafızamı tazelediler.
Bakın neler yapılacak?
Öncelikle bankanın mevduatı ile kredi hacmi ne kadar ona bakılacak. Duyduğuma göre, 17-25 Aralık'tan sonra eriyen mevduat 1 milyar 800 milyon TL seviyelerine gerilemiş durumda. Kredilerin yapısı farklı olduğu için daha detaylı inceleme gerekiyor. Tahsil edilebilecek olan krediler ve edilemeyecek olanlar ayıklanacak. Bankanın elindeki taşınmaz varlıkların envanteri çıkarılacak.
Bunlar paraya çevrilecek. Daha basit anlatımla, alacak-verecek defterinden kimin ne alacağı, ne vereceği belli olacak.
Malum, mevduatta 100 bin TL TMSF garantisinde...O nedenle ilk önce zorunlu mevduat ödemesi yapılacak. Ardından karşılıklar ayrılacak. Sıra hissedarlara gelecek. Bankanın borsada 30 bin küçük yatırımcısı bulunuyor.
Onların durumu 'kalan bakiye'ye göre netleşecek.
Peki elinde A Grubu Bank Asya hissesi bulunan, FETÖ'ye finansal destek sağlayan işadamlarının durumu ne olacak?
Kimse merak etmesin. Onların bankadan tek kuruş alma imkanı yok. Ellerindeki hisseler TMSF'ye geçmiş durumda. Birçoğunun hakkında FETÖ soruşturması yürütülüyor. Dolayısıyla bankadaki hesapları dondurulduğu için alıp kullanma olanakları yok.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA