Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Tozlu raftan inip başa bela olmasın!

Hükümet, OHAL kapsamında çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname'yle iflas ertelemeyi durdurdu. Bu müessesenin tabiri caizse suyu çıkmıştı. Adeta FETÖ'cü şirketlerin mal kaçırma yöntemi olmuştu. Paralel yargıyı arkasına alan firmalar, iflas erteleme kararıyla borçlarından sıyrılıyordu.
Bu müessese kalktı, rahatladık, dedik.
Şimdi 12 yıl öncesinde döndük.
Tozlu raflardan konkordatoyu bulup çıkardık.
Herkes soruyor.
Aynı suiistimalleri burada da görür müyüz diye... Cevabını hiçbirimiz bilmiyoruz. Hatta şöyle söyleyeyim, bankalar dahi unuttukları bir kavramı yeniden gündeme almış durumda.
Konkordatoyu çalışıyorlar...
İflas erteleme neydi? Borca batık sermaye şirketi, mahkemeye sunulan inandırıcı iyileştirme projesiyle belli bir süre içerisinde mali durumunu düzeltebiliyordu.
Konkordatoda ise tüm girişimlere rağmen iktisadi hayatta başarı sağlayamayan, maddi durumu bozulmuş ama dürüst şekilde borcunu ödemek isteyen gerçek ve tüzel kişileri korumaya dönük bir hukuki müessese...
Aslında iflastan önceki son çıkış...
Merak edenler için ikisi arasındaki farkları 5 maddeyle özetledim.
Bunlar işin teknik kısmı... Önemli olan bu müessesenin çakalları ortaya çıkmadan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın devreye girmesidir.
Bakanlık bir an önce konkordato ve iflas ertelemeyi de içeren karma bir hukuki yapıyı hazırlamalıdır. Bu konuda çalışmalar başlatıldığına yönelik duyumlar aldım. Umarım hem şirketleri hem finans kurumlarını hem de devleti zora sokmayacak bir düzenleme bir an önce yapılır.

İflas ert eleme
1- Sadece sermaye şirketleri
2- İyileştirme projesi
3- Alacaklılardan herhangi biri
4- Alacaktan vazgeçilmez, takip durur
5- Borca batıklık şartı aranır

Konkordato
1-Sermaye ve şahıs şirketleri ile gerçek kişiler
2-Konkordato projesi
3-Alacaklıların büyük kısmı
4-Alacağın bir kısmından vazgeçilir
5-Borca batıklık şartı aranmaz

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA