Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Kumarbaz bankacılığı yapmıyoruz

Denizbank ‘Dünyanın En İnovatif Bankası’ ödülünü aldı. Genel Müdür Hakan Ateş, sektörün güçlü olduğuna işaret ederek, “Biz kumarbaz bankacılığı yapmıyoruz” dedi

Küresel bankacılık sektörünün inovasyon arenası ABD merkezli Bank Administration Institute'nün (BAI) düzenlediği ödül töreni için Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, genel müdür yardımcıları Tanju Kaya, Murat Çelik ve Dilek Duman ile birlikte Şikago'dayız. Denizbank, Türk bankacılık sektörü adına önemli bir başarıya imza atıyor. Dev bankaları geride bırakarak "Dünyanın En İnovatif Bankası" unvanına layık görülüyor. Ödül töreninden sonra Genel Müdür Hakan Ateş ile bir araya geliyoruz. Kendisi Türk bankacılığını böyle bir platformda temsil ettiği için hem heyecanlı hem de gururlu. "İnovasyon DNA'mıza işledi. Artık kendimizi bir teknoloji şirketi gibi gördüğümüz için finansal hizmetler grubunun adını dijital hizmetler grubuna çevirdik. Teknolojisini satan tek banka biziz" diyor. Gündem elbette ödül ama sektörle ilgili de konuşacak epey konu var.

TÜRKİYE KESİNLİKLE MUKAVİM
Son dönemde Alman Deutsche Bank'ın durumu malum. Öncelikle konu buradan açılıyor. Ateş, Türkiye'nin son dönemde yaşadığı olaylara değinerek "Türkiye'nin mukavim olduğu konusunda kesinlikle ikna olmuş durumdayım" diyor ve sektörü anlatıyor: "Deutsche Bank'ı görüyorsunuz. Bizim bankacılık sistemimizde iddia ediyorum 'şu banka patlar' diye bir şey yok. Mümkün değil, yakından izleniyoruz. Türk bankacılığı son derece zarif ve sadedir. Fayda bankacılığı yapıyoruz. Kumarbaz bankacılığı yapmıyoruz. Onun için bize bu kadar teveccüh var."

DÜŞÜK FAİZ İSTİYORUZ
Bankacılık açısından bu yılın iyi olacağını söyleyen Ateş, faizler konusunda da şu yorumu yapıyor: "Türkiye'de faizler düştüğü zaman bankacılık sektörü kazanıyor. Çünkü biz uzun vadeli kredi veriyoruz, daha kısa vadeli mevduat topluyoruz. Keşke daha uzun vadeli mevduat toplayabilsek... Gösterge faiz 225 baz puan düştü. Bu 114 baz puan TCMB'nin bize verdiği paraya yansıdı. Mevduata ise 60-70 baz puan yansıdı. Mevduat faizlerinin düşmesi TCMB'nin fonlama oranlarının düşmesinden 6 kat daha önemlidir ekonomimiz için. Sokaktaki insana yansıması da enflasyon beklentisiyle ilgili. Türk bankalarının 3'te 2'si mevduattır. Mevduatı almayıp da aktifini nasıl fonlayacaksın?"

TEKNOLOJİ ŞİRKETİMİZ SİLİKON'DA MULTİMİLYAR EDER
Ateş'in verdiği bilgiye göre aralarında Odeabank, Burgan Bank, Ziraat Katılım, Albaraka Türk, ABank gibi 23'ü yerli, 8 ülkeden 20'si yabancı olmak üzere 43 banka Denizbank'ın teknolojisini kullanıyor. Hakan Ateş, "Bunu bir rekabet unsuru olarak değil, ekosistem yaratmak olarak görüyoruz. Büyük bir bankamızla da anlaşmak üzereyiz. İsmini imzadan sonra açıklayacağız" diyor. Bin yazılımcıları olduğunu belirten Ateş, bütün bu inovasyonları 2002'de 5 milyona TMSF'den aldıkları Intertech şirketiyle yaptıklarını söylüyor. "Bu şirketi Silikon Vadisi'ne koyun multimilyar dolar eder diye düşünüyorum" diyen Ateş, "Neden satmıyorsunuz" sorusuna da şu yanıtı veriyor: "Henüz satmayı düşünmüyoruz. Ama olmayacak diye bir şey yok. Zamanı gelsin diye bekliyorum diyeyim. Türkiye'de şimdiye kadar bizim dışımızda teknolojisini paylaşan ikinci bir şirket yok."

MİLLİ CÜZDAN İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ
Yeni projelerinin milli cüzdan olduğunu anlatan Ateş, "Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'un CEO'ları ile görüşme halindeyim. PTT ve İBB gibi kamu kuruluşlarıyla da bir aradayız. Bu cüzdanla insanlar maça da gidecek, alışverişini de yapacak, otobüse de binecek, para transferini de gerçekleştirecek" diyor.

NOT DÜŞÜŞÜ DÜNYANIN SONU OLMAZ
Şu anda önemli olanın Fitch'deki notu korumak olduğunu söyleyen Hakan Ateş, şunları anlatıyor: "Fitch de yatırım derecesini düşürürse sendikasyonlar 15-25 baz puan pahalanıyor. Basel III'e göre sermaye yeterlilik rasyoları da 90 baz puan düşer. Krediler daha az ve daha kısa süreli olur. Türkiye 'yatırım yapılabilir' ülke notunu hak ediyor. Olursa da dünyanın sonu değil. Yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunan bir sürü ülke var."

AMİRAL GEMİSİ AYAKTA
FETÖ operasyonu kapsamında kayyum atanan şirketlerin bankacılık sektörü kredilerine 5 milyarlık etkisi olduğuna dair rakamların çıktığını belirten Ateş, "Biz proje, tarım ve KOBİ bankacılığı yaptığımız için pek çarpılmadık. 'Amiral Battı'da, amiralimiz ayakta duruyor. Brüt rakam 250 milyon lira civarında bir rakam var. Ama bunlar batık değil. Fakat şurası çok enteresan, gazi ve şehitlerin kredi ve kredi kartı borçlarının yüzde 17'si bizde çıktı. Onların hepsini sildik" diyor.

RUSLAR 750 MİLYON VERDİ
Bankayı Rus Sberbank aldıktan sonra her göstergede 3.5 kat büyüdüklerini söyleyen Ateş, "Aktif büyüklük 40 milyar doları aştı. Her bir rakipte yüzde 5-6 piyasa payımız var" diyor. Ruslar'ın 2015'de 550 milyon, 2016'da 750 milyon TL sermaye enjekte ettiğini vurgulayan Ateş, "İştahı olmayan bunu yapar mı" diye soruyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA