Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Beyler parayı ne yapacaksınız?

Türkiye'nin iki büyük ailesinin tesadüfen (!) aynı güne denk gelen 600 milyon dolarlık satışı dün epeyce konuşuldu. Bu satışlar toplam içinde büyük bir paya sahip olmasa da hem zamanlaması hem de hisselerin ucuza elden çıkarılması 'ederi budur' anlamına geldiği için düşündürücü.
Benim de eminim kamuoyunun da merak ettiği birkaç konu var. Borsada şirket sahiplerinin istedikleri zaman hisse alıpsatmaları yasak değil. Satışı yapanlar parayı nereye harcayacaklarını da kimseye söylemeyebilir.
Ama kanaatimce bu eş zamanlı satışta yanlış anlaşılmaların ortadan kaldırılması için bazı soruların cevaplanması gerekiyor.
1- Cebindeki serveti 2 milyar dolar olan Koç ailesi bireylerinin "borsa yükselirken, üç-beş kuruş kâr realizasyonu yapayım" diye bir derdi olacağını sanmıyorum.
O halde şirket ortakları bu satışı neden yaptı?
2- Hisse satışından elde ettikleri 490 milyon dolarlık geliri Türkiye'ye yatırım ve istihdam için mi değerlendirecekler?
3- Sabancı ailesinden ayrıldıktan sonra çocuklarıyla birlikte Esas Holding'i kuran Şevket Sabancı bu kararı ne zaman aldı?
4- Şevket Bey hisse satışından elde edilen gelirle oğluna uçak almayacağına göre (Zira Ali Sabancı'nın sahibi olduğu Pegasus da uçak satıyor) bu parayla neler yapmayı düşünüyor?
5- İki aile hisselerini ucuza elden çıkararak "Bu seviye makul"mü demek istiyor?
Biliyorum, zenginin malı züğürdün çenesi yorar.
Ancak...
Bana göre, bu sorular yanıtlanmazsa Türkiye'nin iki köklü ailesi ülkenin özellikle 16 Nisan referandumu sonrasında tarihinin en önemli dönüşümlerinden birini yaşadığı bu süreçte hisse senedi satarak, bilerek ya da bilmeyerek, yaratılmak istenen olumsuz algı operasyonuna alet olmuş olur. Dün sosyal medya bombardımanına başlayan FETÖ'cülerin ekmeğine yağ sürer. Benden söylemesi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA