Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Greenpeace ve diğerleri nerede?

Şaşırdınız değil mi? Yaa... Haberiniz yokken Boğaziçi Köprüsü'nde neler olmuş neler? Eminim şimdi İngilizcesi Greenpeace olan 'Yeşil Barış' çevre örgütü 'kim astı bunu yahu' diyordur. Heyecanlanmayın. Ben ve sayfa sekreterimiz Seçil Kaya astı. Ama keşke siz gerçeğini assaydınız?
Vallahi niye yalan söyleyeyim. Sadece Greenpeace değil TEMA'sından da ÇEKÜL'ünden de WWF'sinden de böyle bir hareket beklerdim. Niye mi?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeliyle hem Türkiye'nin yeşil enerji olarak da bilinen yenilenebilir enerjideki payını artırmaya çalışıyor hem de teknoloji transferi ve dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sunmak istiyor.
Biliyorsunuz, Konya Karapınar'da bin megavatlık güneş enerjisi santrali için ihale mart ayında yapıldı. Yeni modelle elektriğin maliyeti iniyor, ülkeye 1.3 milyar dolar yatırım geliyor, üretilecek 1.7 milyar kilovatsaat elektrikle 600 bin evin ihtiyacı karşılanıyor.
Bitmedi… Yarışmayı kazanan şirket fabrika yatırımı yapıyor, 10 yıl Ar-Ge geliştiriyor, Türk mühendis çalıştırıyor, bir de yüzde 70'e çıkacak yerlilikle üretim taahhüt ediyor.
Keza, yarın ilk teklifleri alınacak ağustosta yapılacak rüzgâr enerjisi yarışmasında da durum böyle
Firmalar fabrika kurma, yüzde 65 yerlilik oranında üretim yapma, yüzde 80 yerli mühendis ile Ar-Ge yapma şartlarıyla yarışmaya katılıyor. Yarışmayla ilk defa teknoloji alanında da yerli üretim sağlanmasının önü açılıyor.
Peki bu hamlelere "Türkiye'nin çıkışı temiz ve güvenli yenilenebilir enerjidedir" diyen çevreci örgütlerinden alkış duyuyor musunuz?
Hayır...
İşte o zaman insan soruyor.
Hadi küresel ısınmaya karşısın, termikleri sevmiyorsun, nükleerden nefret ediyorsun. E be kardeşim… Rüzgâr ve güneşte dünyanın en büyük santralleri yapılıyor. Bunları niye görmezden geliyorsun? Güneş gözünü mü kör ediyor, paneller aklını mı alıyor? Veyahut rüzgâr cereyan mı yapıyor, sinüzitini mi artırıyor, sesi kulağını mı tırmalıyor da iyiye iyi diyemiyorsun? Biriniz internet sitesinde 'Gölge etme-Güneşin önündeki engelleri kaldırın' diye gerçek çözümün güneş olduğunu yazıyor. Diğeriniz bir başka sloganla yenilenebilir enerjiyi savunuyor. Ülkede bu konuda adım atılınca ise kafalar kuma gömülüp, üç maymun oynanıyor?
Haa derdiniz, Türkiye'yi mum ışığında romantizm yapmaya mahkum etmekse diyecek lafım yok.
Yok öyle değilse bu hamlelere destek çıkmanız gerekmez mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA