Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

1.1 milyarlık açığa vurgun!

Türkiye'nin dışarıdaki düşmanları ve içerideki işbirlikçileri pazar gecesi ABD'nin açıkladığı vize kararının etkilerini avuçlarını ovup, dört gözle bekledi. Eminim, birçoğu pazartesi sabahını zor etti.
Öyle ya... Bu iş piyasa psikolojisini yerle bir edecekti, kaos çıkacaktı arkasından ver elini ekonomik kriz... Ama olmadı işte... Dolar dün 3.66 TL seviyesine çekildi, borsa yeniden 103 bine çıktı, altın normale döndü. Tahvil faizlerinde de gevşeme başladı. Anlayacağınız, paniklemeyenler kaybetmedi. Hatta birileri borsa düşerken ceplerini fena doldurdu.
Bugün bu 'vurgun'u kimlerin yaptığını anlatacağım.
Biliyorsunuz, borsada açığa satış diye bir kavram vardır. Risksever yatırımcılar elinde olmayan hisse senetlerini açığa satış yaparlar. Yüksek fiyattan hisseyi satıp, düşükten yerine koyarak büyük paralar kazanırlar. Dalgaya kapılan bireysel yatırımcı ise zararını azaltmak isterken bir anda dipte hissesiz kalır. İşlem yasal olduğu için SPK'sı da Borsa İstanbul'u da müdahale edemez.
Pazartesi günü de piyasada açığa satışçılar cirit atmış. Aracı kurumlardan bilgileri istedim. Borsa İstanbul'da gün boyu toplam işlem hacmi 4.8 milyar TL. Açığa satış hacmi ise 1.1 milyar TL. Yani 4'te biri...
Peki traderler hangi hisselerde oynamış?
Vize kararının uçuşlarını etkileyeceği beklentisiyle yüzde 9 değer kaybeden THY hisselerinde açığa satış zirve yapmış. Şöyle söyleyeyim. Şirketin pazartesi günü borsadaki işlem hacmi 1.9 milyar TL. Bu hacmin 510 milyonluk kısmı açığa yapılmış. Garanti'deki işlemlerin de yüzde 20'ye yakınını açığa satışlar oluşturmuş. Yüzde 4 düşen Emlak GYO'da 41 milyon, Turkcell'de 17 milyon, Kardemir'de ise 68 milyon TL'lik açığa satış gerçekleşmiş.
Bu işten ceplerine ne kadar para indirmişler derseniz...
1.1 milyar liralık toplam açığa satışın kazancı ortalama 55 milyon TL...
Bir günlük vurgun için iyi para!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA