Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİYETİSYEN GÜLŞEN ALTIN

Yararlı bakteriler zayıflamaya yardımcı olur

Yapılan araştırmalar, dışarıdan alınan dost bakterilerin zayıflamada, beyin sağlığında, duygu durumunda ve davranışlarda önemli rol oynadığını gösterdi. Zararlı bakteriler ise obeziteye yol açıyor

Yararlı bakteriler sizin zayıflamanıza yardımcı olurken, zararlı bakteriler ise kilo aldırır. Yıllardır yapılan araştırmalar, bağırsak bakterilerinin kabızlık üzerindeki etkilerine yöneliktir. Fakat bilinenin dışında mevcut bakterilerin korunması ve dışarıdan alınan dost bakterilerin; zayıflamada, beyin sağlığında, duygu durumunda ve davranışlarda önemli rol oynadığını gösterir. Washington Üniversitesi tarafından yürütülen zararlı bakteri türlerinin aşırı çoğalması obeziteye katkı sağladığı yönündedir. Araştırmaya göre, bazı bakteri türleri baskın hale gelmeye başladığında liflerden kalori alımı artar ve yağ hücrelerinde enerji birikimi ortaya çıkar. Erişkin bir insan bağırsaklarından ortalama 100 trilyon faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bu bakteriler ve mantarlar bizim için son derece değerli olan bağırsak florasını oluştururlar. İnsan sağlığı açısından son derece önemli olan lactobacilli ve bifidobacteria olan bağırsak floraları kötü bakterileri emerek vücudu temizler. Dolayısıyla öncelikli olarak bağırsak florasını korumak için çalışmalısınız.
Yüksek protein tüketimi
İçinde sinamiki bitkisi barındıran kabızlık önleyici çaylardan içmek
İlaçlar, özellikle antibiyotikler
Toksinler Bağırsak florasına zarar verir.

Fransız Kadınının Formülü

Fransız kadınlarının bu kadar ince olmasının formulü bol yoğurt tüketmeleridir. Yoğurdun içerisinde bulunan bakteriler, sindirim sistemimizin başlıca yardımcılarındandır. Yapılan araştırmalar neticesinde, ara öğünlerinde yoğurt tüketen kişilerin, hiç bir şey tüketmeyen kişilere oranla yüzde 22 daha fazla kilo kaybettikleri saptanmıştır. Ayrıca yüzde 81 karın bölgesinde daha fazla kilo kaybettikleri gözlemlenmiştir. Yoğurt tüketiminde probiyotik olanları tercih etmenizde fayda var.

Lif tüketimini artırın

Lif tüketiminin zayıflamadaki etkileri her alanda kendini göstermektedir. Bağırsakta hacim oluşturması, dışkı kıvamını artırması, kabızlığı önlemesi sayesinde bağırsaklara doğrudan etkisi büyüktür. Aynı zamanda midede oluşturduğu hacim sayesinde uzun süre tokluk hissi verir. Siz de lif tüketiminizi artırın.

Zeytinyağından kaçınmayın

Zeytinyağı safra salgısını harekete geçirerek, sindirimin mükemmel halde çalışmasını sağlar. Safra kesesinin boşalma işlemini düzenler ve safra taşını azaltır. İçindeki klor sayesinde de böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır. Yemeklerinizde ya da salatalarınızda zeytinyağından kaçınmayın. Miktara göre iki çorba kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Her sabah keten tohumu

Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olan keten tohumu, besinlerin daha hızlı sindirilmesine yardımcı olur. Keten tohumunun başka bir faydası ise adet görmeyen kadınlarda ateş basmasını yüzde 50 azalttığı yönündedir. Her sabah bir tatlı kaşığı keten tohumu ile güne başlamanın fizyolojinizindeki değişimine siz bile şaşıracaksınız.

Japonların uzun yaşam sırı

Japonların çoğunun ince kalmasının ve uzun yaşamalarının sırrı dost bakterilerden geçiyor. Sofralarından eksilmeyen yeşil çay, zencefil, bal ve diğer renkli fito besinler bağırsak floralarının olmazsa olmazlarıdır. Aynı şekilde wasabi, brokoli filizi ve diğer brassica familyasından sebzelerin ülserin oluşumunda rol oynayan kötü bir mide bakterisi olan 'Helicobacyet pylori'yi önlediği biliniyor.

Bağırsaklarınızın florası ne durumda?

Bağırsaklarınızda candida (kandida) maya mantarının arttığını basit bir testle anlayabilirsiniz. Bir bardak içme suyuna sabah aç karnına tükürün ve 15 dakika izleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz demektir. Fakat dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa, kar yağmış gibi oluyorsa veya suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa candida; bağırsak floranızı bozmuş demektir.

Şişlik bir türlü geçmiyorsa sebebi candida mantarı olabilir

Yaptığınız bütün diyetlere rağmen karnınızın şişliğini gideremiyor, lifli besinler tükettiğiniz halde çoğu zaman kabızlık sorunu yaşıyorsanız, yeme krizlerinize çare bulamıyorsanız sebebi büyük ihtimalle candida maya mantarıdır.Candida albicans normal şartlar altında ağzımızda, boğazımızda, bağırsaklarımızda, üriner yollarda bulunan ve bağırsak floramızın bir parçası olarak bilinen fırsatçı bir maya mantarıdır. Floramızın dengesi bozulduğunda, ya da bağışıklık sistemimiz sekteye uğradığında hastalığa sebep olma durumuna dönüşebilirler. Geçmeyen midebağırsak yakınması; uzun süreli yorgunluk, halsizlik, isteksizlik yakınmaları, şeker hastalığı, hipertansiyonu, yaygın vücut ve eklem ağrıları, baş ağrıları ve baş dönmesi olan kişilerde azımsanmayacak oranda candida enfeksiyonu olduğu görülmektedir. Uzun süreli yakınmalarda mutlaka düşünülmesi gereken bir hastalık olan candida enfeksiyonuna yakalanan kişiler, gereksiz yere kullandıkları hormon ilaçları, antibiyotikler, mide ve bağırsak ilaçlarıyla enfeksiyonun daha da güçlenmesine neden olurlar.

Haftanın tok tutan besini: Adzuki fasulyesi
İçeriğinde protein, lif, nişasta, A vitamini, B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B6 vitamini (piridoksin), B9 vitamini (yapraklı) vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini ve kalsiyum bulunmaktadır. Ayrıca bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko açısından da oldukça zengindir. Adzuki fasuılyesi düşük kalorili olduğundan dolayı kilo vermeye çalışan kişiler için oldukça ideal bir besin kaynağıdır. Ek olarak, sindirimi nispeten kolaydır, bu nedenle diğer fasulye çeşitleri gibi gaza sebebiyet vermemektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA