Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BURHANETTİN DURAN

Türkiye’nin Somali’deki misyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Doğu Afrika ziyaretinin son durağı Somali'deyiz. Cuma günü Türkiye'nin Afrika'daki en büyük büyükelçilik binasının açılışı gerçekleştirildi. Diğer ülkeler havaalanına sığınan misyonlarda görev yaparken Türkiye kampus büyüklüğünde bir elçilik inşa etmiş.
Somali, Türkiye dış politikasının Afrika'ya açılım yaptığı kapılardan önde geleni. Son beş yılda Somali'ye verilen destek altyapı yatırımlarından okul, hastane, havaalanı yönetimi, askeri eğitim ve sivil toplum etkinliklerine kadar uzanıyor. Hatta Türkiye'nin Afrika'da açtığı imam hatip liselerinin ilki bu yıl ilk mezunlarını veriyor.
Bu yatırımlarla Türkiye hem insani yardım hem de siyasi geçiş sürecinin yönetilmesi açısından Somali'de önemli bir rol üstleniyor. Ancak iç savaştan yeni çıkan ülke hâlâ Şebab terörü pençesinde siyasi istikrarı sağlamaya çalışıyor. Erdoğan'ın ziyaretinden iki gün önce Şebab'ın yeni bir otel bombalamasında 2 milletvekili dahil 15 kişi hayatını yitirdi.
Somali'de siyaset kabilecilik üzerinden bölünmüş durumda. Bütünleştirici bir siyasi kimlik inşası ve "devlet" kapasitesinin kurulması uzun vadeli en büyük sorunlar. Temmuz- ağustos aylarında yapılacak seçimlerde Somali'deki siyasi geçiş süreci bir sınava girecek. Umalım ki Somali'nin güzel yüzlü insanları radikal terörü, yoksulluğu ve iç çekişmeyi aşabilecek bir yolda mesafe alsınlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA