Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

İdrar kaçırmak hayatı zorlaştırır

"İdrarımıyaptığım halde birden tuvalete gitmem gerekiyor ve bazen yetişemiyorum. Bu yüzden dışarı çıkamaz oldum. Ne yapmalıyım?" K.H./Bursa
'İnkontinans'dediğimiz idrar kaçırma; genel anlamda sosyal, hijyenik problem yaratan ve kişinin kontrolü dışında oluşan idrarı tutamama halidir. Görülme sıklığı yaşla artmakla birlikte kadınlarda ortalama yüzde 30'dur. Hayatı tehdit eden bir rahatsızlık olmamasına karşın sürekli ıslaklık hissi ve buna bağlı tahriş sorun yaratır. Koku probleminden ise hiç bahsetmiyorum. Bu kişiler kendini sosyal yaşamdan uzaklaşmaya mecbur hisseder ve sonrasında önemli ruhsal sıkıntılara girebilir. Sizin tarifiniz 'Urge inkontinans' durumuna uyuyor. Urge inkontinans aniden ortaya çıkan şiddetli idrar yapma hissi ile birlikte görülen idrar kaçırma tipidir. Bu durumda kişi idrarı geldiğinde tuvalete yetişemeden kaçırma problemi ile karşı karşıya kalır, bazen de kaçırır. Size tavsiyem hemen doktorunuza başvurmanızdır.

ÇÖLYAK HASTALARI KİNOA YİYEBİLİR
"Kızım çölyak hastası. İnternette kinoa diye bir şeye rastladım. Bundan yiyebilir mi?" İ.E/Denizli
Çölyak hastası olanlar aşırı ishal, şişkinlik ve ağrılara sebep olduğu için gluten yiyemezler. Gluten de hemen hemen tüm tahılların ana protein maddesidir ve hamur yoğurulduğunda ona yapışkan halini veren bu maddedir. Büyük ekmek fabrikaları, çölyak hastalarını düşünerek glutensiz ekmek ve hamur işleri üretmektedir. Bunları tüketmekte ve önemli bir karbonhidrat kaynağı olan tahıllardan faydalanmakta sakınca yoktur. Kinoa, gluten içermeyen bir tahıl olarak zengin protein yapısı ile çölyak hastaları tarafından tüketilebilir ve beslenmenin düzene oturmasına yardımcı olur.

ANTİVİRAL KREMLER UÇUKTA ETKİLİ
"Kışın ve mevsim dönüşlerinde çok sık uçuk çıkarıyorum. Bunun bir çaresi yok mu?" T.N./Ank.
Uçuğu tamamen tedavi edip bir daha çıkmasını sağlayacak hiçbir yöntem yok. Bütün yöntemlerin amacı şikayetlerin çabuk geçmesini sağlamak ve tekrar etme sıklığını azaltmak. Normal şartlar altında çoğu uçuk hiçbir şey yapılmasa bile en geç iki hafta içinde kendi kendine geçer fakat etkili tedavi yöntemleri ile bu süreyi kısaltmak mümkün. Doktor tarafından reçete edilen antiviral hapların krem formları da mevcut. Kremleri uçuk çıkmaya başladığı sırada sürmek gerçekten etkili olmasını sağlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA