Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Aday olamayan memur hemen döner

İstifa ederek seçim için aday aday olacağını açıklayan memurların tekrar eski görevine dönmesi mümkün. Aday olamazlarsa seçim sonuçlarını beklemelerine de gerek yok!

Haziran'da Türkiye genel seçimlere gidecek. Bu seçimler için aday adayları ortaya çıkmaya başladı. Özellikle memur ve üst düzey bürokratlar yasa gereği görevlerinden istifa etti. Çok sayıda memur bu yarışın içine girecek, bazıları aday olurken bazıları da istediğini bulamayacak. Aday olarak seçime girip kazanamayanları da unutmamak gerek. İşte bu memurların durumlarına göre bazı hakları var. Aday adayı olmak için istifa eden memurların eski görevlerine ya da aynı seviyede bir pozisyona dönmeleri yasal hakları. Burada sadece maaşları değil statülerinin korunması da gerekiyor. Memurların seçilmemesi halinde geri dönmek için sonuçlar beklenecek. Fakat aday olamayanlar için bir başka yöntem söz konusu. Bu noktada iki durumu ayrı ayrı anlatalım.

PRİM VE MAAŞ HAKLARINIZI KAYBETMEYİN
Aday adayı olup listeye giremeyenler: Bu memurlar seçime katılamayacak. Bu yüzden seçim sonuçlarının açıklanmasını beklemelerine gerek yok. Bir maaş kaybına uğramamaları için seçimleri beklemeden kurumlarına müracaat etmelerini tavsiye ediyoruz. Burada müracaat süreci Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin listeleri açıklamasından sonra başlıyor. Bu noktada itirazlar olsa da Danıştay kararları ve Devlet Personel Başkanlığı'nın (DPB) görüşü gereği seçim sonuçlarını beklemek gerekmiyor. Kesin listeleri gören memur, hemen müracaat ederse maaşla birlikte prim kaybını da önlemiş olur. Ayrıca ileride primsiz geçen bu süreleri borçlanma imkânı da bulunuyor.

BORÇLANMA İMKÂNI VAR

Aday olup seçilemeyenler: Partilerin seçim listelerine aday olarak giren memurlar için ise durum farklı. Onlar seçime katılacakları için seçim sonuçlarını beklemek zorunda. Seçilirlerse zaten sorun yok, milletvekili olacaklar. Seçilemezlerse bir ay içinde müracaat ederek eski görevleri ya da ona eş değer bir göreve atanmalarını talep edebilecekler. Bu memurlar için de priminin yatmadığı süreleri borçlanarak geri kazanma imkânı var. Burada istisnalardan da bahsetmek gerekiyor. Kanun gereği yüksek mahkeme üyeleri, hâkim, savcı ile bu meslekten sayılanlar, subay ve astsubayların göreve dönmesine izin verilmiyor. Sözleşmeli veya geçici görevdeki kamu görevlilerinin de istifası zorunlu oluyor. Onlar için de aynı statüyle geri dönme hakkı bulunuyor.

SAĞLIK HİZMETİ DEVAM EDİYOR
Görevden ayrılan devlet memurlarının ayrı kaldıkları süreleri emeklilik hesabından sayılmıyor ama borçlanma imkanları bulunuyor. Bu arada bu memurları 10+90 gün yani 100 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanları bulunuyor.

TAZMİNATA TAVAN
Kıdem tazminatı tavanı var mı? Şu anda brüt maaşı 8000 TL olan buna göre mi hesaplayacak? (ismi saklı)
Kıdem tazminatı hesaplanırken bazı meslek gurupları dışında tavan ücret uygulaması var. Bu her yıl belirleniyor. Bu yıl için belirlenen rakam 3.541,37 TL.

YAŞ DEĞİŞMEZ
Eniştemin resmi doğum tarihi 01.01.1969 ama daha önce doğduğunu hastane kayıtları ile ispatlayabiliyor. Erken emekli olabilir mi? Mustafa ÜNVER
Hastane kaydı değil mahkeme kararı bile olsa yaş düzeltmeleri emeklilik hesabında geçerli olmuyor. İşe girdiğinde beyan ettiği nüfus cüzdanındaki yaş geçerli.

BORÇLANMA ŞARTLARI
1965 doğumluyum. 1985'te SSK başlangıcım var. 1969 günüm ve 2 çocuğum var. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Nilgün YILDIRIM
Doğum borçlanması için doğumların sigortalılıktan sonra olması gerekiyor. Bu şekilde 3 çocuk ile 2160 gün kazanılabilir. Sizin yaş şartınızda tamam 5 bin gün gerekiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1968 doğumluyum. 1992'den 2000'e kadar özel okullarda çalıştım. Prim günlerim eksik. Ne zaman emekli olabilirim? Zeynep TANİKOĞLU
Emeklilik şartlarınız gün ve aya göre 20 yıl, 48 yaş, 5525 gün veya 49 yaş, 5600 gün olacaktır. Yılınız tamam yaş ve primin de dolması gerekiyor. Eğer 1992'den sonra doğumlarınız varsa borçlanma şansınız da var.

22.12.1963 doğumluyum . 1983'te askerlik yaptım. Sigorta başlangıcım 08.01.1993. 7587 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Yavuz EROĞLU
25 yıl, 54 yaş ve 5675 prim günü şartlarınız var. Ancak sadece 1.5 aylık bir askerlik borçlanması yaparak bu şartları 53 yaş ve 5600 güne çeker, 22.12.2016'da emekli olursunuz.

1976 doğumluyum. Şubat 1996'da sigortalı oldum. 2474 günüm var. Askerliğimi yedek subay olarak yaptım. Yüzde 40 engelli raporum var. 2015 Ocak'ta vergi indirimi talebim kabul edildi. Ne zaman emekli olurum? Egemen DANIŞ
Vergi indiriminize göre 17 yıl 3920 gün şartlarınız var. Yaş sorununuz yok. Yılınız 2013'te dolmuş. Priminizi tamamlar tamamlamaz emekli olursunuz. Askerliğinizin sadece 4 ayını borçlanabilirsiniz.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ
Sorularınızı bizesorun@ sabah.com.tr ve faruk.erdem@ sabah.com.tr adresine gönderebilirsiniz. Ayrıca bize Twitter'dan @farukerdem adresinden ulaşabilirsiniz.

HER CUMARTESİ PAZAR SAAT 14.30'DA A HABER'DE BİZE SORUN PROGRAMI'NDA SORULARINIZI CEVAPLIYORUZ… 0212 300 66 66

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA