Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Çalışma hayatına devrim geliyor

Yarın çok önemli bir referandum için oy kullanacağız. Siyasi istikrar, güçlü bir yürütme ile Türkiye her alanda şaha kalkacak. Çalışma hayatında devrim gibi yasalar 16 Nisan’dan sonra geliyor

Türkiye'de çalışma hayatında birçok sorun çözüldü ve çözülmeye devam ediyor. Ekonomide büyüme ve iş barışı için mutlak surette siyasi istikrar, hızlı ve etkili bir yürütme, güçlü yasama ve güvenilir yargı ihtiyacı var. Yönetimdeki çift başlılık, bürokratik oligarşi ve vesayet engellerini ortadan kaldıracak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da sorunları çözecek. Hızlı karar ve etkin icraat ile 16 Nisan sonrası devrim gibi yasalar hayatımıza girecek. Referandum sonrası çalışma hayatındaki yaşanacak değişikliklerden bazıları şöyle:
KIDEM TAZMİNATINA GARANTİ: Bugün çalışanların yüzde 80'i kıdem tazminatını alamıyor. 1 yılı dolduramayana tazminat verilmiyor, işverenler 11'inci ayda işçi çıkartıp tazminatları sıfırlıyor. Hepsi artık geride kalacak. Adil, herkesin kazançlı çıkacağı bir kıdem tazminat fonu referandum sonrası geliyor. 1 gün bile çalışan tazminat alacak, işçinin parası güvence altında olacak. İşveren zora düşse bile tazminat korunacak. İşçi fonda biriken parasını iş değiştirse de taşıyabilecek.
MEMURA YENİ YASA: 52 yıllık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ne çağın gereklerine uyuyor, ne de büyüyen Türkiye'ye katkı yapıyor. Yıllardır yamalı bohçaya dönen, kamu çalışanlarını sınıflandıran bu yasa tarihe karışacak. Yeni kamu personel rejimi ile çalışan memurun hakkını alacağı, ayrımların ortadan kaldırılacağı, kamuda iş barışının sağlanacağı bir sistem gelecek.
TAŞERONA KADRO: Kamu personel rejimi değişikliği ile kamuda çalışan 720 bin taşeronun da sorunları çözülecek. Taşeronlar bu sistem içinde yerlerini alacak ve kodrolu hale gelecek. Kamuda ayrımların kalkmasıyla taşeronlar da haklarına kavuşacak.
ÇALIŞANA ARABULUCU: Çalışanları ve işverenleri mahkeme kapılarından kurtaracak arabuluculuk sistemi devreye girecek. Yıllar süren iş mahkemesi davaları ve alacak sorunları birkaç gün içinde çözülecek. Mahkemelerin iş yükü azalacak.
HERKESE İKİNCİ EMEKLİLİK: Ocak itibarıyla başlayan zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi referandum sonrası tüm kamu kurumlarında ve küçük işletmelerde de uygulanmaya başlayacak. Çalışanlar 10 yılda ikinci emeklilik hakkına kavuşacak. Devlet sistemdeki herkese anında 1.000 lira ödeyecek, yatırdığı taksite yüzde 25 ekleyecek. 10 yıl sonunda emeklilik tercih edilince de toplanan paraya yüzde 5 daha ilave edilecek.
BORÇLAR SİLİNECEK: Referandum sonrası çıkartılacak yasa ile yeni bir yapılandırma gündeme gelecek. Vatandaş devletle barışacak, borcundan kurtulacak. Sadece borçlular değil düzenli ödeme yapanlar için de indirim gibi avantajlar devreye girecek.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

04.01.1988 doğumluyum, ilk sigorta girişim 12.09.2006 prim günüm 1433. Bir de hamileyim çocuk indirimi oluyor mu? Funda SOFUOĞLU
7 bin gün prim ve 58 yaş şartlarınız var. Çalışma imkânınız olmaz ise doğumdan sonraki 2 yılı borçlanarak 720 gün kazanabilirsiniz. Çalışıp primi doldurursanız borçlanmaya gerek yok.

01.10.1995 işe giriş tarihim, 12.12.1979 doğumluyum. Şu andaki prim sayım 6250. Asım GÜNEŞ
25 yıl 55 yaş ve 5750 gün şartlarınız var. Priminiz tamam. Yılınız 2020'de dolacak. Emeklilik tarihi 12.12.2034.

Eşim 01.04.1987 doğumlu. Sigorta girişi 19.05.2005. Prim günü 2343 gün. Funda KARADAĞ
Eşinizin emeklilik şartları 7 bin gün ve 60 yaş. Çalışıp primi doldurarak yaşı bekleyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA