Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Kûtülamâre’yi Aydınlatan Yeni Kitaplar

Kûtülamâre savaşı ders kitaplarımızda bir-iki cümleyle geçtiği gibi, bu zaferimizle ilgili fazla araştırma da yoktur. Bu savaşı anlatan hatıraların sayısı da sınırlıdır. 100. Yıl dolayısıyla Kûtülamâre ile ilgili bilinmeyen üç yeni hatırat neşredildi. Bu hatıratlardan birincisi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Binbaşı Mehmed Emin Bey, "Kûtülamâre Hücum ve Muhasarası, Bir Osmanlı Subayının Hatıratı" adıyla yayınlandı. Sezai Dumlupınar'ın İngiltere The National Archive'de bulup, yayına hazırladığı eser Muzaffer Albayrak'ın editörlüğünde neşredilmiş. Eserin sadeleştirilmesi ise Muzaffer Doğan ve Ayhan Özyurt tarafından yapılmış. Mehmed Emin Bey'in çizdiği renkli resimlerin de yer aldığı eser Kûtülamâre zaferini belgeler ışığında gün gün anlatıyor.


Hatıratların ikincisi Sultanbeyli Belediyesi tarafından "Osmanlı'nın Unutulan Son Zaferi, Kûtülamâre, Yarbay Mehmed Reşid Bey'in Savaş Günlükleri" adıyla yayınlandı. Sahaf Bahtiyar İstekli'nin bulup, yayına hazırladığı eserin editörlüğünü yine bu sahanın uzmanlarından Muzaffer Albayrak yapmış. Hatırat, 8 Ekim 1915-29 Nisan 2016 tarihleri arasındaki hadiseleri renkli krokilerle anlatan bir günlük.
Üçüncü hatırat ise bir süre önce Atatürk Kitaplığı tarafından satın alınarak literatüre kazandırılan bir eser.

Hesap memuru olarak görev yapan Tokatlı Hasan oğlu Mehmed Nuri Efendi'nin hatıralarını ihtiva eden eser İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından "Harb-i Umumîde Irak Harekatı, Kûtülamâre" ismiyle yayınlandı. Çeviri yazısı Abdurrahman Yarar tarafından yapılan eseri daha önce birçok kitaptaki imzasından tanıdığımız İrfan Dağdelen yayına hazırlamış. Hatıratta Kûtülamâre renkli krokilerle gün gün anlatılmış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA