Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Tarihi Türkiye haritaları

Koleksiyonerlik bir tutkudur. Tespihten hatta kadar birçok değişik sanat eserini toplayan koleksiyoncular vardır. Erhan Öner ise yıllarca harita toplamış. Türkiye'yle ilgili ilk renkli haritasını 1985'te Londra'da almış. Bugüne kadar 2000 civarında harita toplamış. Erhan Öner, sonunda ise topladığı haritaları dört cilt hâlinde "A Journey Through Maps From The Ottoman World to the Rebublic of Turkey Between the 15th and the 20th Centuries" adıyla yayınladı. Yayınlanan haritaların bir kısmı Avrupalılar, bir kısmı ise Türkler tarafından çizilmiş ve yayınlanmış haritalar. 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ortalarına kadar yüzlerce harita Türkiye'nin değişik tarihlerde nasıl göründüğünü gözler önüne seriyor.


Abraham Ortelius'un 1574 tarihli haritası.

Eserin birinci cildinde 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Türkiye'nin haritaları toplanmış. İkinci cildinde Karadeniz, Trakya, Marmara Denizi, Ege Denizi, Adalar, Çanakkale ve Türkiye'nin değişik bölgelerinin haritaları yer alıyor. Üçüncü ciltte ise askerî haritalar toplanmış. Erkân-ı Harbiye Müdürlüğü, Harita Umum Müdürlüğü, Milli Müdafaa Vekâleti, Kiepert haritaları gibi birçok haritayı bu ciltte görebilirsiniz. Eserin dördüncü cildi ise İstanbul haritalarına ayrılmış. İstanbul'un değişik dönemlerde yapılmış detaylı haritaları şehrin tarihi gelişimini gösteriyor.
Türkiye'de araştırmalarınız için harita bulmak oldukça zahmet gerektiriyor. Birçok haritayı bir arada bulmak ise çok zor. Bunun sebebi ise Türkiye'nin bir harita kütüphanesi bulunmaması. Hâlbuki İskoçya'da bile milli harita kütüphanesi var ve bu kütüphanede Türkiye'nin bile birçok haritası mevcut. Bu yüzden Erhan Öner tarafından yayınlanan dört ciltlik eser araştırmacılar için önemli bir el kitabı olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA