Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Portakal büyüklüğünde dolu yağmıştı

Osmanlı döneminde birçok defa şiddetli dolu yağışı olmuştu. 1773'te Edirne'de yağan dolu Edirne sarayı, sadrazam sarayı ve diğer devlet binaları olmak üzere birçok binaya büyük zarar vermişti. Devlet binalarında sırf zarar gören çatıların tamiri için 2.5 milyon kiremit lazım olmuş, ancak miktarın büyüklüğünden dolayı gereken tavanların temini için çevredeki illere kiremit siparişi verilmişti. 12 Nisan 1848'de Semadirek adasında bir saat süreyle yağan ceviz büyüklüğündeki dolu halkın ürünlerine ve meyve ağaçlarına büyük zarar vermişti.


Portakal büyüklüğünde yağan doluyla ilgili bir belge.

Bâbıali'nin, yani Osmanlı hükümet binasının kırılan camları her sene kasım ayında değiştirilirdi. 1848 yılında yağan doludan dolayı her sene cam sayısı değiştirilenden fazla olmuştu. 1848 yılında 1754 cam değiştirilmişti.
Ocak 1851'de o dönemde bir köy olan Yakacık'ta dolu yağışı sebebiyle hasar ve ürün kaybı olduğu için ahalinin vergileri bir sene ertelenmişti.


İstanbul'a yağan doluyla ilgili bir belge.

4 Haziran 1860'ta Kırklareli'de birkaç defa yangın çıkmış, halk yangınla uğraşırken birdenbire 140-160 gram ağırlığında dolu yağışı meydana gelmişti. 1866 Ağustos'unda Afyonkarahisar'da meydana gelen fırtına sırasında ceviz büyüklüğünde dolu yağmıştı. Ardından da seller meydana gelmişti.
1898 Ekim'inde Selanik'te portakal büyüklüğünde çeyrek saat dolu yağınca ev ve dükkânların tavan ve camları kırılmış ve oturulacak halden çıkmıştı. Ancak üç gün süren şiddetli yağmur, halkın perişan olmasına sebep olmuştu. Binaların oturulamaz hale gelmesinden dolayı halkın yaklaşan kışta perişan olmaması için tedbir alınması istenmişti. 1906 Şubat'ında İstanbul'a yağan dolu ise birçok binanın camlarını kırmıştı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA