Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

'Aptalın dostluğu'

İdris Şah, yaşamı Doğu ile Batı arasında geçen ilginç bir kişilikmiş.
Babası Müslüman olan İdris Şah, 1924 yılında İskoç bir anneden, Hindistan'da dünyaya gelmiş. İdris Şah, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak İngiltere'de yetişmiş. Çok iyi eğitim görmüş, büyük bir kültür enstitüsü kurmuş, otuzlu yaşlarında da yazar olmuş. Kitaplarında sufizmi de inceleyen bu yazar, Doğu-Batı sentezini başarıyla gerçekleştirmiş. İdris Şah, günümüzde de çok satanlar listesine giren 35 kitap yazmış, dönemin büyük edebiyatçılarının da ilgisini çekmiş. İdris Şah 1996 yılında, Londra'da hayata gözlerini yummuş. İdris Şah'tan, Mevlana'dan sadeleştirerek aktardığı ders çıkarılacak güzel bir bilgelik hikayesi okudum. Şöyle:
"Bir adam bir zamanlar bir ayının hayatını kurtardı. Bunun üzerine ayı ona kul köle oldu.
Yorulan adam uykuya dalmak üzere yere uzandı, ayı da adamın yanında yatıyordu.
Yoldan geçen bir adam ise ona dikkatli olmasını, bazen bir aptalın dostluğunun akıllının düşmanlığından da daha fazla zarar verebileceğini söyledi.
Ama ilk adam ikincisinin kendisini kıskandığını düşündü, dolayısıyla bu sözlere kulak asmadı. Hatta diğer adamın kendisini güvenilir bir dosttan mahrum etmeye çalıştığını bile düşündü.
Ancak aynı adam uykuya daldığında sineklerin üzerine hücum ettiğini gören ayı onları bir taşla öldürmeye çalıştı. Ve ayı sonuçta kendisini kurtarmış olan adamı öldürdü."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA