Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Doğru karar

Önümüzdeki yıl Ekim ayında 'erken bir yerel seçim' gözüküyor gibi. Bu konuda Başbakan Erdoğan'ın tutumu ise biliniyor. İlke olarak seçimlerin hep normal takviminde yapılmasını savundu ve uyguladı. Ama bu kez, AK Parti MYK üyeleri, normal takvime göre 2013 yılının Mart ayında yapılması gereken yerel seçimler konusunda, özellikle 'olumsuz iklim koşulları' nedeniyle, tarihin öne çekilmesi fikrinde mutabakat sağladı. Bu gelişme, Başbakan Erdoğan'ın ilkesel yaklaşımını yumuşatacak gibi duruyor. AK Parti kulislerinden yansıyan bilgiler, bu yönde.
AK Parti'nin bu yaklaşımında, mart ayında yapılan seçimlerde, kampanyaların ocak ve şubat aylarına yayılması rol oynuyor. Özellikle Doğu il ve ilçelerinde, kampanyalar o aylarda, çok zor koşullar altında yapılıyor. Yolların neredeyse tümünün karla kaplı olması, parti örgütlerini, halka ulaşmada, kampanyayı sağlıklı yürütmede zorluyor. Bu gerçeği Güney Doğu'yu iyi bilenler, daha iyi anlayacaktır.

YAZICIOĞLU ÖRNEĞİ
Ayrıca AK Parti'nin kurmayları, 2009 seçimlerinde BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun seçim kampanyasını yürütürken, helikopterinin düşmesi sonucu trajik bir şekilde vefat etmesini, çok yoğun kış koşulları yüzünden uzayan arama çalışmalarını, yerel seçimlerin erkene alınması konusunda alınacak kararda, üzücü bir örnek olarak gösteriyorlar.
Elbette yerel seçimlerin öne alınabilmesi için, Anayasa'da 'geçici bir madde' ile düzenleme yapılması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde, Egeli Sabah'ın Sabah Kahvesi programına konuk olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, bu konuda ilk işareti vermiş; "Ana muhalefet ve muhalefet partileri eğer 'Kış şartlarında değil de, sonbaharda seçim yapılsın' derse, yetkili organlarımız değerlendirir, ama seçimler bir Anayasa değişikliğiyle öne alınabilir" demişti.

MUHALEFETE DE BAĞLI
Yine kulislerden yansıdığı kadarıyla, AK Parti Genel Merkezi'nin bu konuyla ilgili tutumu 'ısrarcı' olmayacak. Meclis'te başta CHP olmak üzere, muhalefet partileriyle temas kurulacak, grup başkan vekilleriyle görüşülecek. Eğer muhalefet partileri konuya sıcak yaklaşırsa, yerel seçimler ortak karar ile geriye çekilecek.
Muhalefetin olumsuz yaklaşması durumunda ise AK Parti'nin politikasının yerel seçimleri zamanında gerçekleştirmek yönünde olacağı, ısrar etmeyeceği belirtiliyor. Kanımca CHP ve MHP bu yaklaşıma itiraz etmeyecek. Seçimlerin öne çekilmesine, onlar da olumlu yaklaşacaktır.
Bu arada bu süreçte, diğer bir yenilik ise aralarında Ege'den Balıkesir, Aydın, Manisa, Muğla ve Denizli'nin de bulunduğu 13 ilin, yerel seçimlere 'büyükşehir' olarak girmesi. Bunun da gerçekleşmesi için, TBMM'nin tatilden sonra ele alması gereken ilk konu, Büyükşehir Belediye Kanunu. Çünkü yerel seçimden önce bu değişikliklerin yasalaşması gerekiyor. Ayrıca eğer yerel seçimler 6 ay erkene çekilirse, Türkiye üst üste üç yıl, renkli, heyecanlı seçim görüntüleri yaşayacak. Çünkü 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi, 2015 yılında ise genel seçimler var.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA