Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERYEM GAYBERİ

Partiler adaylarını neye göre belirledi?

Partiler dün, 7 Haziran Milletvekilleri Genel Seçimleri için adaylarının listelerini YSK'ya teslim etti. Herkes AK Parti listesini büyük bir merakla bekliyordu. AK Parti'nin tabanı memnun eden bir aday profili hazırladığını gördüm. Aday olmamasına üzüldüğüm bazı isimler olmasına rağmen çok dengeli, bölgelerin ve illerin eğilimleri gözetilerek adaylar tercih edilmiş.

Yeni Türkiye'yi inşa edecek idealist, eğitimli, dinamik ve heyecana sahip bir liste diyebilirim. Mavi Marmara'da şehit olan Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan'ın, Leyla Şahin ve Ravza Kavakçı gibi isimlerin tercih edilmesi de çok isabetli.

***
Bu dönemde vekil olan 200 civarında AK Partili isim, yeni dönemde Meclis'te olmayacak. Listeler hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde sıklıkla tekrar ettiği "Hücre yenilenmesi" modeline riayet edildiği görülüyor. Bu AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana gözettiği bir hassasiyet ve AK Parti'nin başarısında da önemli bir etken.

Mesela şu anda kabinede olan veya Başbakan Yardımcısı ya da Danışmanı olan birçok isim de şimdi aday yapıldı. Geçmişten bu yana 3 dönem kuralı gözetilerek milletvekili yapılmayan ancak gelecek için siyasi ve diplomatik birikimini artıran birçok isim var.

Hatırlanacağı üzere Başbakan Davutoğlu ve Yalçın Akdoğan da ilk günden bu yana milletvekili değildi. Hakeza, Yasin Aktay, Mazhar Bağlı, Aydın Ünal gibi daha birçok isim de ilk kez bu seçimde milletvekili olacak.
***
MHP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ile ortak "Çatı Aday" olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösterdi. Bahçeli'nin tek tek belirlediğinin söylendiği MHP listelerinde geçmiş dönemle kıyaslanınca heyecan uyandıracak çok fazla isim yok. MHP'nin bugünkü 'istikrarını' bozmayacak bir liste hazırlanmış gibi.

CHP ve HDP'nin milletvekilleri listelerini ise birbiriyle bağlantı kurmadan analiz etmek zor. Çünkü iki parti de sanki bu seçimde birbirinin tabanına yönelik listeler hazırlanmış.
İki partide de Alevi profilin ağır bastığı görülüyor. Anlaşılan yeni dönemde CHP'de ulusalcı tonun azalacağına şahit olacağız.

Aynı zamanda CHP'de epey genç aday var. Umarım yeni dönemde daha iyi ve pozitif bir muhalefet ortaya koyabilirler. Zira iyi bir İktidar kadar iyi bir muhalefete de ihtiyacımız var.

HDP ise Kürt coğrafyasında tabanına ters gelmeyecek, bölgenin geleneklerine uygun klasik adaylar tercih ederken Batı illerinde Türk solundan eski tüfek isimler ve daha marjinal tercihler yapmış. Bu da HDP'nin baraj sıkıntısını artırıyor.
***
Bir de parti olmamasına rağmen 'sızma' ve 'manipülasyon' taktikleri ile dikkat çeken Paralel Yapı var tabi.
Kendi adamlarını yarı yolda bırakmalarına, bazı adaylarını 'bağımsız' göstermelerine rağmen temel sloganlarını hepimiz biliyoruz artık: "Her yerde AK Parti karşısında hangi partinin umudu varsa oyunu ona verelim" sloganıyla çalışıyorlar. Bu konuda Paralel'in en küçük "ilkesi" yok. Sadece tek dertleri var; "Memlekette kaos olsun, AK Parti kaybetsin!"

Yerel seçimlerde ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hiç de öyle bahsettikleri bir oy tabanına sahip olmadıkları ortaya çıkmıştı. Ancak yine de bu seçimde özellikle yanaştıkları CHP ve MHP'den yüz bulamadılar. Özellikle eski emniyetçi birçok Paralel isim, CHP'den de MHP'den "Ret" yedi!
***
İnşallah seçim döneminde tüm partiler hakaret, ötekileştirme ve düşmanca dili hiç kullanmaz. Ancak daha şimdiden AK Parti karşıtlığında birleşen muhalefetin artı Paralel Yapı ile birlikte dillerini daha da sivrilteceklerini sanıyorum. Çünkü bu sürekli "Yenilgi psikolojisi" rasyonaliteyi kaybetmelerine neden oldu.

Çünkü hep gördük ki eleştiri yerine düşmanlık üretiyorlar sadece. Hakaret, küfür iftira. Her şey tahsil ile olmuyor. Şu unutulmasın; milletin irfanı, derinliği ve siyasi zekâsı çok ama çok önemli.

Bu milletin feraseti, bilgeliği ve merhameti karşısında ortada 'aydın' ya da 'siyasetçi' geçinen nice isimler hep yenilmiştir. Seçmene, yani millete hakaret edenler bunu sakın ama sakın unutmasın…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA