Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Aklını kullan aklını!

Polat Towers yangınını a Haber'de canlı izlerken aklımda hep bu reklam sloganı çınladı.
2002 yılında hizmete giren bina, 'Dünyanın en akıllı yapısı' diye tanıtılmıştı. Gerçekten de deprem ve yangına karşı özel güvenlik sistemleri ile donatılmıştı.
Bu çok ciddi yangında can kaybı olmamasının en büyük nedenlerinden biri, binanın içindeki akıllı yangın sisteminin ve özel havalandırmanın hemen devreye girmesiydi. Yıllar önce G-Mall'daki sinema yangınından son dakikada kurtulan bir 'kazazede' olarak; yangının, dumanın, paniğin ne demek olduğunu gayet iyi bilirim. O gün benim de aralarında bulunduğum yüzlerce kişinin hayatta kalması şans eseriydi. Ama dün gördüm ki; akıllı insanların yaptığı akıllı binalar can kurtarıyor.
Deprem riski altında yaşayan İstanbul'umuzda 'insan hayatı gözetilerek' yapılan binaların nasıl 'hayat bağışladığı' bu örnekle bir kez daha ortaya çıktı. (Her ne kadar kulede kullanılan yalıtım malzemesinin yanıcı olması soru işareti yaratsa da...)

BÜYÜK DERS
Tabii ki akıllı binalarda yaşamak için yüksek bir gelir düzeyine ihtiyaç var. Ama sıradan bir apartmanda yangın ve deprem için alınacak basit ama 'akıllıca' tedbirlerin de faciaları önleyebileceği, bu yangınla ortaya çıktı.
Boşuna dememişler, 'Bir musibet, bin nasihattan iyidir' diye...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA