Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Ders gibi belgesel

Ünlü aktör Robin Williams'ı Discovery Channel'da belgesel sunarken görünce hemen durakladım. İyi ki de öyle yapmışım. Yoksa son zamanlarda izlediğim 'kamuya en faydalı belgeselden' habersiz kalacaktım.
'Merak: Uyuşturucu İnsana Ne Yapar?' adlı belgeseli gözümü kırpmadan izledim. Uyuşturucu kullanımının insan beynini ne hale getirdiği 'uygulamalı' olarak anlatılıyordu.
Uyuşturucu müptelası dört kişi, gönüllü denek olmayı kabul etmişlerdi. Uzman bir tıp ekibi, onların tüm davranışlarını, reaksiyonlarını izleyip belgelemek adına çeşitli testler uyguladı. Müptelalardan biri eroin, biri esrar, biri hap; diğeri ise kokain kullanıcısıydı.
Önce trafiğe kapalı bir alanda ayık olarak otomobil kullandılar. Sonra uyuşturucu etkisinde nasıl otomobil kullandıkları test edildi. Sonuçlar vahim ötesiydi. Bir rock grubunun konserlere gidip gelmek için kullandığı kamyonun sürücüsü olan kişi, her zaman kokain içip otomobil kullandığını söylüyordu. Test pistinde uyuşturucu etkisinde yaptıkları ise inanılmazdı. Ne muhakeme kabiliyeti kalmıştı, ne refleks...
Müptelalardan daha sonra demonte bir kütüphaneyi 20 dakika içinde ellerindeki kılavuz kitap yardımıyla birleştirmeleri istendi.
Ayıkken birkaç küçük hata ile görevi başardılar. Ama uyuşturucu etkisindeyken acınacak haldeydiler. Ardından uzman itfaiye ekibinin hazırladığı duman dolmuş bir evden kaçış tatbikatına katıldılar. Yine önce ayık halde testi tamamlayıp sonra kafaları dumanlıyken aynı görevi başarmaya çalıştılar. Sonuç: Tek kelime ile facia...
Bana kalırsa, okullarda alkol ve uyuşturucu vaazları vereceğimize, Robin Wiliams'ın sunduğu bu 40 dakikalık belgeseli çocuklarımıza izletsek çok daha etkili olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA