Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Kötü yola düşmek

Kötü Yol dizisinin yönetmeni Nisan Akman, 18 saat aralıksız çalıştıktan sonra beyin kanaması geçirip yoğun bakıma kaldırılmış. Öncelikle 54 yaşındaki deneyimli yönetmene acil şifalar diliyorum.
Daha önce çok yazdım, bugün de yazacağım, yarın da... Türkiye'de dizi sürelerinin uzunluğu, setlerde çalışanları insanlıktan çıkarıyor. 90 dakikalık bölümü yetiştirebilmek için 24 saat aralıksız çalışanlar var. Ezel dizisini yazarken senarist Kerem Deren de beyin kanaması geçirmişti. Dizi için 'kafa patlatmak' işte bu demek...
Nisan Akman da bir yandan diziyi yetiştirme telaşı, öte yandan Adana'nın 40 derece sıcağıyla boğuşurken patlattı kafasını işte...

YA KABLO TAŞIYANLAR?
Şimdi diyecekler ki; "Oyuncular, senaristler, yönetmenler eşek yüküyle para kazanıyor. O kadarına da katlansınlar..."
Ben de diyeceğim ki, ekonomik karşılığı ne olursa olsun, kimse insani olmayan şartlarda çalışmaya zorlanamaz. Ayrıca günde 18 saat çalışanlar sadece oyuncular, senaristler, yönetmenler mi sanıyorsunuz? Üç paraya sette kablo taşıyan elemanlar, ekibi ve malzemeleri oradan oraya götüren şoförler, ışıkçılar, sesçiler, montajcılar, makyözler, asistanlar ne olacak?
"Bu şartlar böyle devam ederse setlerde daha çoook üzücü olay yaşanacak" diye yazıyorum, ne yazık ki yazdıkça haklı çıkıyorum.

VAKİTLERİ YOK Kİ (!)
İnsanlar 20 saatlik çalışmanın ardından evlerine servisle götürülürken kamyon altında kalıyorlar. Sabaha karşı bir ekip kamyonu sete dalıp insanları çiğniyor...
Peki, buna karşılık televizyon sektöründe çalışanlar ne yapıyor ? Ellerinde pankart, AKM'nin önünde alkış tutuyorlar.
Yeter mi? Tabii ki yetmez. Çünkü örgütleri yok. ABD'de dizi seslendirmesi yapanlar bile greve gitti mi, sektör felç oluyor. Ama bizimkilerin örgütlenmeye vakti yok. Çünkü bu aralar Bodrum beach'lerinde paparazzilerle köşe kapmaca oynadıkları için çok yoğunlar!
Orhan Kemal'in Kötü Yol'u ne ki? Asıl, televizyon sektörünün kötü yola düşüşünü dizi yapmak lazım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA