Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Çıtayı düşürmek 'YASAK'

Ekran karşısında "İyi ki bu ülkede televizyon yazarlığı yapıyorum" dediğim anlar nadirdir. Ortaya çıkan pek çok ürün beni utandırırken, arada bir de sektörün ulaştığı yer açısından gururlandığım, umutla dolduğum dakikaların keyfini çıkartırım.
ATV'nin yeni dizisi Yasak'ı izlerken de göğsüm kabardı. Çünkü ortada son derece özenle hazırlanmış, içinde yoğun bir emek ve fedakarlık olduğu her halinden belli olan bir dönem dizisi vardı. Tıpkı Kurt ve Seyit ve Şura adına duyduğum gurur gibi, Yasak'ı izlerken de aynı duyguları hissettim.
Yapımcı firma TMC, adeta her karesi oya gibi işlenmiş, BBC standartlarında bir dizi ortaya çıkarmıştı. Bunda yapımcı Erol Avcı'nın titizliği ve usta yönetmen Kudret Sabancı'nın tecrübesinin de önemli katkısı var.
Gözüm hep arka planlardaydı. Malum, bizim ülkede dönem dizisi çekmek zordur. Çünkü tarihimizden miras kalanları korumak, arşivlemek, biriktirmek, restore etmek vs. gibi adetlerimiz pek yoktur. Bu nedenle özellikle dizilerin sanat yönetmenleri; mekan, aksesuvar ve kaynak bulmakta büyük zorluk çekerler. Ama gördüm ki, Yasak'çılar bu zorlukların üstesinden gelmişler. Her şeyden önce Beykoz'daki kundura fabrikası alanı içinde inşa edilen eski İstanbul'a bayıldım.
150 yıl öncesinin Karaköy Limanı'nın yeniden canlandırılması da başarılıydı. Platodan haberli olmayan pek çok izleyici "Vay canına, İstanbul'da hâlâ böyle köşkler, sokaklar kaldı mı?" diye hayrete düşmüşlerdir kuşkusuz. Kostüm ve aksesuvarlarda da belli bir standart tutturulmuştu. Animasyonlar sırasında zaman zaman bazı sıkıntılar gözüme çarpmış olsa da, dizinin diğer artıları, onların üzerini örttü.
Fikret Kuşkan yük lokomotifi gibi bir oyuncu... Arkasındaki katarı en dik rampadan bile aşıracak bir yeteneğe ve inandırıcılığa sahip. Deniz Çakır daha ilk bölümden 'Ben bu rolün biçilmiş kaftanıyım' dedi. Burak Yamantürk ise, yeni nesil oyuncular arasında giderek daha fazla sivrilen isimlerden. Bu dizi, onun kariyerinin en parlak halkası olabilir.
Yasak, güçlü rakiplerle dolu cuma ekranında bana göre muhteşem bir başlangıç yaptı. Ama göz alıcı kalitesiyle önemli bir sorumluluk da üstlendi. Zira bundan sonra çıtayı düşürmesi kesinlikle Yasak!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA