Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Gitti hürrem geldi kösem

'Kösem Sultan'a hazır mısınız? Zira önümüzdeki kış sezonunda en çok ondan söz edilecek.
'Muhteşem Yüzyıl' ile Türk dizi tarihinde rönesans başlatan TİM's Prodüksiyon, aynı etkiyi yaratmaya aday 'Kösem Sultan' dizisi için kolları sıvadı. Dizide Kösem Sultan rolü için Beren Saat ile anlaşmaya varıldı. Kadroda ayrıca Hülya Avşar'dan Mete Horozoğlu'na kadar pek çok ünlü isim de yer alıyor. Yeniçeri Ocağı'ndaki çekimler için Avcılar yakınlarında mütevazı bir kasaba boyutlarında plato hazırlandığı da söyleniyor.
Madem kış boyunca sürekli evlerimizde ağırlayıp onun dedikodusunu yapacağız, öyleyse soralım: Kimdir bu Kösem Sultan?

VALİDE-İ MUAZZAMA
Tarihçiler, ondan 'Valide-i Muazzama' yani 'Muazzam Anne' diye söz ederler. Çünkü dört ayrı padişah döneminde koca imparatorluğun iplerini elinde tutmayı başarmıştır. Kösem Sultan'ın, romanlara, tiyatro oyunlarına, operalara ve nihayet televizyon dizilerine konu olacak kadar renkli bir hayat hikayesi var. Yani diyeceğim o ki, yapımcı Timur Savcı çok verimli bir damar üzerinde sondaj yapıyor.
Kösem Sultan, Anastasya adıyla dünyaya gelmiş. Rum mu, yoksa Bosnalı mı olduğu hâlâ tartışılıyor. Bosna Beylerbeyi tarafından devşirilip, son derece tutucu bir padişah olan 1. Ahmed'in eşi olarak saraya girmiş.
Kösem Sultan; 4. Murad, Süleyman, İbrahim ve Kasım adında şehzadelerin yanı sıra; Ayşe ve Fatma isminde sultanlar dünyaya getirmiş. 1. Ahmed'in 27 yaşında hayatını kaybetmesi ile kendini saray dışında bulmuş. Ancak tahta çıkan 2. Osman'ın ve ardından yeniden padişah olan 1. Mustafa'nın iktidarı kaybetmesi ile şehzadesi 4. Murad'ın annesi olarak çok daha güçlü bir şekilde saraya dönmüş. 4. Murad tahta çıktığında sadece 11 yaşında olduğu için annesinin sözünden çıkmamış. Ancak büyüyünce yönetimi tamamen ele geçirmiş. Kösem Sultan, diğer oğulları Süleyman ve Kasım'ın, 4. Murad tarafından katledilmesine engel olamamış. Diğer şehzade İbrahim'in ise ülkeyi yönetemeyecek kadar aciz olduğuna 4. Murad'ı inandırıp onun hayatını kurtarmayı başarmış. 4. Murad'ın genç yaşta ölümü ile tahta çıkan İbrahim, küçük yaşından beri maruz kaldığı ölüm korkusu yüzünden dengesiz bir kişiliğe sahipmiş. Ayrıca kadınlara fazla ilgi duymadığı için hanedanın devamının sağlanması da tehlikeye düşmüş. İşte Kösem Sultan en çok bu dönemde etkili olmuş. Oğlunun erkek çocuk sahibi olması için saraya cariyeler doldurmuş, cinci hocalara altınlar yağdırmış. Hatta bu konudaki harcamalar öyle büyümüş ki, Yeniçeriler ayaklanacak duruma gelmiş. Sonunda üfürükçü hocalara verilen altınlar, Yeniçeriler'e cülus olarak dağıtılmış ve bu paralar halk arasında 'Cinci Hoca Akçesi' olarak anılmaya başlanmış.

FENOMEN OLUR
Kösem Sultan'ın en büyük gücü, Harem, Darüssaade ve Yeniçeri ağalarını kısa sürede etkisi altına alması ve sözünden çıkmayacak hale getirmesiymiş. Ancak sonunu da bu büyük ihtirası getirmiş. Yeni padişahın annesi Turhan Hatice Sultan ile aralarında doğan büyük rekabet, onun mağlubiyeti ile sonuçlanmış. Kösem Sultan'ın, Şehzade Süleyman'ı tahta çıkarmak için gizli bir faaliyet içinde olduğunu haber alan Turhan Hatice Sultan, ağaların da desteğiyle onu ortadan kaldırmış.
Diyeceğim o ki; Kösem Sultan'ın hayat hikayesi, 'Muhteşem Yüzyıl'dan çok daha bereketli(!) entrikalar içeriyor. Şimdi iş; bu cevheri, mücevhere çevirmekte...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA