Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

İnternet kafeler ne yetiştiriyor?

Geçen perşembe bir dostum aradı. Dedi ki, "Acil olarak bilgisayar kullanmam gerekti. Şu anda bulunduğum semtte girdiğim üç ayrı internet kafe de okul saati olmasına rağmen çocuklarla tıklım tıklım dolu. Belli ki okulu kırıp buralara gelmişler. Bir ara 13-14 yaşında çocuklar içeri girmek istedi, dükkan sahibi sözde engelledi. 'Saat 16.00'dan önce gelmeyin. Şu aşağıda bir internet kafe daha var, isterseniz oraya gidin' dedi.
Çocukların hemen hepsi oyun oynamak için oradalar. Ben ne oynadıkların bilmiyorum ama birbirlerine ve oyun oynadıkları rakiplerine öyle hiddetleniyor, öyle galiz küfürler savuruyorlardı ki, kendimi dışarıya zor attım."
Türkiye'de kumar oynatılması yasak. Gazinolar yıllar önce bir genelge ile kapatıldı. Ama çoluk çocuğun internet kafelerde ne oynadığı belli değil. Çünkü ilgilenen de, denetleyen de yok. Ayrıca son zamanlarda moda olan internet oyunlarının hiçbiri de 'masum' değil. Yüzde 90'ı çocukları şiddete yönlendiren, kan revan içinde kelle alan oyunlar. (ABD'de alışveriş merkezinde beş kişiyi öldüren Türk saldırganın internette sadece bu tür oyunları oynadığı biliniyor.) Peki bu kafeleri 'okul saati içinde' denetleyen, çocukların orada ne aradıklarını sorgulayan kimse yok mu? Belli ki internet kafeler çoktandır 'oyun salonu' haline gelmiş. Bu durum bizim gibi birkaç duyarlı kişiden başkasını rahatsız etmiyor mu?
Son zamanlarda televizyonda izlediğim bazı GSM şirketi reklamları da, imkanı olmayan çocukları ve onların ailelerini neredeyse 'zorla' internet kafelere yönlendiriyor. Reklamlarda sanki internet kullanmadan, internet paketi almadan okulda başarılı olmak mümkün değilmiş gibi bir izlenim yaratılıp 'eğitime yönelik internet paketleri' pazarlanıyor. Parası olan o paketlerden alıyor. Olmayan ise doğruca o ne idüğü belirsiz kafelerin yolunu tutuyor.
Rakka'ya, Bekaa'ya, Kandil'e ne gerek? Terör ve silah eğitimi zaten 'bilgisayar oyunu' adı altında internet kafelerde veriliyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA