Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Kasa nasıl patlatılır?

Aslında başlıktaki 'patlatmak' argo anlamda. Yani patlayıcı ile açmak değil, şifreyi kırmak anlamında.
Şifreli bir kasanın nasıl 'patlatılacağını' ise Discovery Science kanalındaki 'Beynimi Baştan Yarat' belgeselinde öğrendim. 'Öğrendim' diyorum, çünkü işin ustası çıkıp bir kasanın şifresinin nasıl açılacağını tüm detaylarıyla anlattı. Bana da hayretten donakalmak düştü.
Çünkü bu belgeseli izleyen herkes, dilediği kasayı açmakta mahir bir usta haline gelebilir, yasa dışı yollara kolaylıkla sapabilirdi.
Aslında tüm olan bitenler 'bilim adına' yapılmıştı. Bilmeyenler için programı kısaca tanıtayım:
Sunucu Todd Sampson, bilim insanlarının yardımıyla her bölümde beynini yeniden yapılandırıp yeni yetenekler kazanıyor. Bu kez de kasa hırsızlarının yeteneğini kazanmaya uğ- raştı. Önce ekrana yüzü maskeli bir profesyonel kasa hırsızı geldi. Sadece hassas kulakları ve parmakları sayesinde bir kasayı dokuz dakika 20 saniyede açtı. Sunucu Todd'un artık yeni bir görevi vardı. Beynini yeniden yapılandırarak, profesyonel şifre kırıcı Michael'in rekorunu kırmak.
Todd, önce Avustralya'daki bir bilim geliştirme laboratuvarına başvurdu.
Uzmanlardan, beynini kullanarak parmaklarındaki duyargaları yani sinir uçlarını nasıl yüzde 40 daha hassas hale getirebileceğini öğrendi.
Oradan ABD'ye uçtu. Oradaki laboratuvarda da harici sesleri ayıklayıp yalnızca bir tek sese odaklanma becerisi edindi.
Ve... Bildiniz... Rekoru kırdı.
Gelelim zurnanın 'zırt' dediği yere: Todd ve Michael'ın üzerinde çalıştıkları kasa, dünya üzerinde kullanılanların yüzde 80'inin teknik özelliklerini taşıyormuş.
Avustralya'da ise her yıl, 45 dakika süre kısıtlamalı kasa açma yarışması düzenleniyormuş.
Umarım bu belgeseli kötü niyetliler izlememiştir.
Aksi halde, -varsa- evinizdeki kasanız artık hiç de güvenli değil!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA