Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

ALS hastalarının bilinmeyen sorunu

Artık biliyorsunuz, bizim köşemiz, sadece televizyon ekranı ile sınırlı değil. Özellikle de toplumu bilgilendirmeyi amaçlayan, sosyal duyarlılık gerektiren konularda adeta bir 'ilan panosu' işlevi görüyor. Bu nedenle okurumuz Zehra Öner'in dikkat çektiği 'ALS hastalarının bakıcı sorununa' yer vermeyi uygun buldum:
"Sayın Aytuğ Abim; ALS hastaları, ehliyetsiz bakıcılardan çektiği kadar inanın hastalığından çekmedi. Size bir hastanın, onlara BATÖ (Bakıcı Terör Örgütü) adını koyduğu bir yazısını gönderiyorum. Lütfen yayınlarsanız pek çok hastanın feryatlarını ilgililere ulaştırmış olacaksınız...
Önce gerçek bir diyalog: "Bakıcı firmasısınız değil mi?" "Evet İş-Kur'la ortak çalışıyoruz." "Biz yatılı bakıcı arıyoruz." "Türk, Gürcü, Özbek, Türkmen; hangisi tercihiniz?" "Ucuz olsa daha iyi olur." "3 bin lira aylık?" "Peki aspire bilir mi?" "Öğrenir." "Memleketinde işi neymiş?" "Barmen." "Türkçe biliyor mu?" "Yeni geldi, az biliyor." "Firma ne ücret istiyor?" "Komisyon bir aylık ücret net." "Çalışma izni var mı?" "Yeni geldi dedik ya!"
Son zamanlarda yukarıdakine benzer bir diyalog yaşamamış hasta yakınımız yok gibidir. Yurt dışından ne amaçla geldikleri belli olmayan, sağlık alanında ehliyetleri bulunmayan, Gürcü, Özbek, Türkmen uyruklu kadınlar piyasayı doldurmuş durumdalar. 'Sözde' bakıcı firmaları; denetimden uzak, internette ilan verecek kadar ortalığı boş bulmuş halde kaçak insan ticareti yapmaktalar.
ALS gibi bakımının çok zor olduğu bilinen hastaların yakınları, başka çıkar yolları olmadığından bu firmaların ve bakıcıların eline düşmekte, hiçbir garantisi, izni, sigortası ve yeteneği olmayan bakıcıların elinde hastalarının hayatını riske atmaktadırlar. Emniyette, İş-Kur'da, sağlık teşkilatında, maliyede kayıtları bulunmayan bu bakıcıları devlet takip etmemektedir. İşleyebilecekleri her türlü suç (cinayet, hırsızlık) denetim dışıdır. Devletimizden talebimiz, çok ağır bakım gerektiren ALS'nin evde bakımında Türk ve ehliyetli bakıcı temin edecek tedbirler geliştirmesi, mali destek sağlaması ve piyasadaki bu utanç verici duruma bir son vermesidir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA