Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

‘Titre ve kendine dön...’

FOX'un asker dizisi 'Savaşçı'nın yeni sezon tanıtımında kullanılan bir söz var: 'Ey Türk; üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe, senin ilini ve töreni kim bozabilir? Titre ve kendine dön...'
Gençliğimin en siyasal içerikli lafıydı 'Ey Türk, titre ve kendine dön...' Çünkü milliyetçi kanadın, özellikle de ülkücülerin jargonuydu. Komünizme karşı mücadele veren ülkücülerin kendilerine kalkan ettikleri bu sözden, solcular nefret ederdi. Aradan 35 yıl geçti; şimdi sağcısı da, solcusu da birlik ve beraberlik adına bu söze sarılır oldu. Bir zamanlar sadece belli bir siyasi kesimin sloganına dönüşen sözler, şimdi vatanı düşmana karşı savunan askerin motivasyonu haline geldi.
Bu sözün gerçek sahibi ise Göktürk hükümdarı Bilge Kaan'dır. Çin baskısı altındaki boyları cesaretlendirmek, aralarında birlik ve beraberlik sağlamak için söylemiştir. Aslında Bilge Kaan o yıllarda göçer bir toplum olan Türkler'i yerleşik hale getirmeyi ve din olarak da Budizm'i seçmeyi planlayan bir hükümdardır. Onu bu fikrinden vazgeçiren ise Vezir Tonyukuk'un şu sözleri olmuştur: "Türkler, Çinliler'in yüzde 1'i kadar bile değildirler. Su ve otlak peşindedirler. Avcılık yaparlar. Belli bir yerleri yoktur ve savaşçıdırlar. Kendilerini güçlü görünce, orduları yürütürler. Güçsüz bulunca, kaçarlar ve gizlenirler. Çinliler'in sayı üstünlüklerini böylece etkisiz kılarlar. Türkler'i surlarla çevrili bir kentte toplarsanız ve bir kez Çin'e yenilirseniz, onların tutsağı olursunuz."
Tonyukuk, gerçekten de ileri görüşlü bir adammış. Baksanıza, emperyalistler nasıl da çevirdi dört bir yanımızı! İşte şimdi gerçekten de titreyip kendimize dönme zamanıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA