Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Öncelik koca mı olmalı kariyer mi?

İki yeni ve birbirine zıt kitap, bu hafta Amerika'da yeni bir tartışma başlattı.
Önce kocanın mı, yoksa kariyerin mi peşine düşmeli?
Facebook'un CEO'su Sheryl Sandberg, yeni kitabı Lean In: For Graduates'de üniversite mezunu genç kadınları bir an önce kariyer hayatlarına başlamaları için motive ediyor ve basamakları tırmanırken nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında ipuçları veriyor.
'Princeton Mom' olarak bilinen Susan Patton'a göre ise 'önce koca bul, kariyer nasılsa gelir'. Patton, 'Mary Smart' (Akıllı Evlilik Yap) adlı kitabında; genç kadınların üniversitedeyken potansiyel bir koca bulabilmek için uygun dönemlerinde olduklarını ve mezun olmadan önce bu zamanı değerlendirmeleri gerektiğini savunuyor.
Princeton mezunu Patton'a göre; mezuniyetten sonraki 10 yılını tamamen kariyerine veriyorsan, göz açıp kapayıncaya kadar 30'larına geliyorsun ve istediğin gibi bir koca bulma şansın azalıyor. (Kendimi illa feminist görmediğim halde bunu yazarken bile karşı koyma ihtiyacı hissettim.)

ERKEKLER DOKUZ CANLI
Biri tam feminist, diğeri ise anti-feminist, biraz 'eski okul' tarzı iki bakış açısı... Aslında ikisi de genç kadınları zıt yönlere yönlendirdikleri halde ortak bir noktaları var: Hayat günümüzde çok hızlı ilerliyor. Önce kariyer yapmak ya da önce aile kurmak...
Hayalin her ne ise fırsatların peşine düş ve değerlendir. Çünkü ortada 'haksız' bir gerçek var! Erkekler, kendileri için doğru hayatı bulma konusunda kedi gibi dokuz canlılar. Deneyip yanılsalar da kaybedecekleri fazla bir şeyleri yok. Zaman lüksleri var. Hangi yaşta olursa olsun, evli değillerse, 'bekar' gözüyle bakılıyorlar.
Kadınların ise biyolojik zamanları çok kısıtlı. Fazla deneme-yanılma şansları yok. Toplumun gözünde maalesef çocuk doğurma dönemini geçirmiş bir kadın, henüz evlenmemişse, artık 'bekar' değildir. Evde kalmıştır! Yani o yaştaki bir kadının 'yalnız' olmasının, kendi seçimi olabileceği düşünülmez bile...
Bu bakış açısından kurtulamayan çok genç kadın biliyorum... Şahane eğitimler almışlar, sevdikleri işi yapıyorlar ama potansiyel bir koca için hepsini bir kenara atmaya hazırlar.
Güç ve statü sağlayan bir evlilik yapma arzusu, bazı kadınları belki de hayatta çok daha farklı şekilde tatmin edecek seçenekleri yaşamaktan alıkoyuyor.
Bunu yıkabilmek için daha fazla farkındalık yaratmamız lazım!
Çünkü evlendin mi iş bitmiyor, sadece daha zor sınıfa geçiyorsun.

GEL-GİTLER YAŞIYORUZ
Genç kadınların biraz daha cesaretlenmeleri, kendi güç ve fırsatlarını yaratmaları için stratejik tavsiyelere ihtiyaçları var. Ama önce içimizdeki 'bağımsızlık ve bağımlılık' ikilemini nasıl dengeleyebiliriz, bunun üzerinde durmak lazım. İhtiyacımız olan 'özgür kadın olmak' ile içgüdümüz olan 'erkeğin kanatları altında olmak' hisleri arasında gel-gitler yaşıyoruz.
Bu bizi mutsuz ediyor...
Kendi ruhumuzun derinliklerine açılarak, gerçekte ne istediğimizi keşfedebileceğimiz, sonucuna da razı olacağımız yüzleşmeyi, er ya da geç yapmamız gerekiyor anlayacağınız...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA