Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Ergenlikte alt ıslatma sorunu

15 yaşındaki oğlum gece altını ıslatıyor. Birkaç kez doktora götürdüm; düzeldi ama tekrar başladı. Yine götürmek istiyorum ama utanıyor; ne yapabilirim? M.N./İstanbul

Çocuklarda altını ıslatma bazen ergen yaşlara kadar devam edebiliyor. Bu durum yetişmekte olan genç için önemli gelişimsel sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle hem altta yatan sebebin tedavisi, hem de ıslatmanın yarattığı hasarın tamiri gerekiyor. Tedavisinde bazen tek uzman yerine birden fazla uzman işin içine dahil olmalıdır. Utanma konusuna gelince; bu herkesin göstereceği doğal bir durum. Fakat bu hisse teslim olup çocuğunuzu tıbbi tedaviden kesinlikle uzak tutmayın! Çünkü onun asıl istediği; altını ıslatma işinden bir an önce kurtulmak ve herkes gibi olmaktır. Onun kendisini çaresiz hissetmesi, sürecin daha uzayıp karmaşık hale gelmesine sebep olacaktır.

***
Yağ yakıcı kullanılmalı mı?

Bu yaza daha sağlıklı girmek için spora başladım, diyet de yapıyorum. Daha hızlı kilo verebilmem için yağ yakıcılardan kullanabilir miyim? A.B./Adana

En başta şu değişmez gerçeği bir kez daha vurgulamak isterim; en sağlıklı, en doğru ve en etkili yağ yakma yöntemi, yağı kullanmaktan geçer, o da spordur. Spor; yanında uygulanacak doğru bir diyetle, hem sağlıklı, hem de güzel olmanızın garantisidir.

TEHLİKELİ OLABİLİR
Yağ yakıcılar konusu ise hep irdelenmektedir. Bu başlık altında farklı maddeler yer alır ve hepsinin etki mekanizmasının da farklı olduğu ifade edilir. Bazıları sağlık açısından önemli riskler içerir, bazıları ise en azından zararlı değildir ama işe yaramaz. Ama ben özellikle 'clenbuterol' isimli maddeyi içeren yağ yakıcılar hakkında sizi uyarmak zorundayım. Neyse ki; yurdumuzda yasal olarak bulmanın mümkün olmadığı bu madde, vücut ısısını hissedilir düzeyde artırarak etkisini gösterir. Bunun sonucu olarak özellikle tansiyon yükselmesine ve kalp ritminde artışlara yol açabilir.
***
Prostat ameliyatı sonrası durum

İdrarımı yapamadığım için prostat ameliyatı oldum. Şimdi ise idrarımı tutamıyorum; öksürsem, gülsem kaçıyor. Ne yapabilirim, bunun bir çaresi var mı? S.P./Bursa

Genellikle uygulanan ameliyat tekniğine göre değişmekle birlikte, benzer şikayetleri prostat ameliyatı olanların birçoğundan duymak mümkün. Ameliyat sırasında; prostatın çıkarılması işlemine bağlı olarak, idrar yolunun kontrolünü elinde tutan kaslar hasar görebiliyor. Zarar gören kaslar, idrarın dışarı kaçmasını önleyen kasılma görevini tam olarak yerine getiremiyor. Böyle bir sorun yaşanmaya başlanmışsa; temelde yapılması gereken, idrar kontrolünde ikincil kasları kullanaktır. Bunlar da leğen kemiğini döşeyen pelvik kaslardır. Pelvik kasların kuvvetlenmesini sağlayan Kegel egzersizleri yarar sağlar.

AŞIRI SIVI TÜKETMEYİN
Bununla birlikte; iki saatte bir idrara çıkıp mesanenin boş tutulması, günlük sıvı alımının makul sınırlar içinde tutulması gibi önlemler de unutulmamalı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA