Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Zayıflamak kanser riskini azaltır

Yaklaşık 20 kilo fazlam var. Zayıflamak için bol bol spor yapıyorum. Sadece spor yapmak yeterli mi? Buna mutlaka diyeti de eklemeli miyim? M.S./Adana

Sanıldığının aksine, eğer yediklerinizi kontrol atında tutamıyorsanız; ne yazık ki umut ettiğiniz kiloları kaybetmeniz pek mümkün görülmüyor.

SADECE DİYET YETMEZ!
Yapılan çalışmaların çoğunda; programlı şekilde olsa da, sadece spor yapanların, yılda 2-2.5 kilo kaybettiğini gösteriyor. Oysa bunu doğru diyetle birleştirenler, vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 10'unu kaybediliyor. Son zamanlarda yayınlanan bir çalışma ise daha da ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Amerika'da yapılan bu çalışma; diyetle kilo verenlerde, önemli hastalıkların sinyali olan bazı değerlerde anlamlı düşüşlerin olduğunu gösteriyor. Bu kişilerde; akciğer, kalın bağırsak ve meme kanseri ile yakından ilgisi olan bazı değerler, bir yıllık düşük kalorili diyetten sonra yüzde 40 oranında azalıyor.


***
Evde herkes ishal olduysa...

İshal ve kusma şikayetleri önce oğlumda, sonra yardımcımızda başladı. En sonunda büyük kızım, eşim ve ben de ishal olduk. Şimdi iyiyiz ama tekrarlar mı?. N.T./Bursa

Sizinkine benzer şikayetleri son günlerde çok sık duyuyorum. Ev halkından birisi eve ishal getiriyor, kimse yakasını bu illetten kurtaramıyor. Neyse ki şikayetler çok ağır seyretmiyor ve insanlar birkaç gün içinde kendilerini toparlıyor. Genellikle bu tip enfeksiyonlar; virüs kaynaklı oluyor ve su yolu ile yayılıyor. Geçen senelerde Norwalk virüsü denilen mikrop, benzer bir salgına neden olmuştu. Yapılması gereken en önemli şey; yeterli sıvı alımına dikkat etmek. Eğer yeterli sıvı alımı sağlanamıyorsa, mutlaka aile hekimine başvurulmalı. Hastalığı engellemenin tek yolu ise; hijyen kurallarına dikkat etmek.

***

Zona ağrısının devam etmesi...

Bundan birkaç ay önce sırtımda bazı döküntüler ortaya çıktı, doktor zona teşhisi koydu. Hastalığım geçti fakat ağrısı hâlâ devam ediyor. Ne yapabilirim? K.Z./İstanbul

Sizin yaşadığınız, zonanın kötü süprizlerinden biri; buna tıpta postherpetik nevralji deniliyor. Zona hastalığına sebep olan Herpes virüsü; genellikle kaburga arasında bulunan sinir uçlarına yerleşiyor. Akut enfeksiyonun belirtisi olan döküntüler geçtikten sonra bile hastalık bir süre daha kendini hissettirmeye devam ediyor. Bu hal, bazen birkaç ay sürebiliyor. Bu durum karşısında; doktorun, hastanın kendisini rahat hissedebilmesi ve acı çekmemesi için ilaç vermesi ya da farklı bir tedavi yöntemini uygulaması gerekebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA