Türkiye'nin en iyi haber sitesi
GÜNAYDIN'LA KANTİN

Yerli mucit Semih Yılmaz

Merhaba; 'ben Semih Yılmaz. Yaşım 35, oto tamirciliği ile uğraşıyorum. Boş zamanlarımda mucitlik yapıyorum. Ülkemizin ilk garaj mucitlerinden biri benim. Bağcılar'da 'Mucit Semih' diye kime sorsanız tanır beni. Garaj mucitlerini eskiden hep filmlerde görürdüm, muhabbetlerde duyardım. Sonra da kendi kendime sorardım, neden bizim hiç garaj mucidimiz yok diye.'

Mucitliğin yarısı garajdır
Bir gün askerdeyken çavuşum 'bu çocuğun elinden her iş geliyor' dedi. Ben de o an karar verdim mucit olmaya. Tabii o zamanlar gencim hevesliyim. Bıraksalar atomu parçalardım. Neyse askerlik bitti, döndük. Nasıl mucit olunur diye sordum, soruşturdum. Öğrendim ki ünlü yazar Charles Dickens 'Mucitliğin yarısı garajdır' demiş. Ben de bunu öğrenince gittim hemen bir garaj aldım.

İcat edecek bir şeyler lazımdı
Garajı aldıktan sonra uzunca bir süre garajda oturdum. Ancak icat edecek bir şey bulamıyordum. Sorun garajda mıydı bilemiyorum. Bende işi biraz büyütmek için kendime bir takım çantası aldım. Takım çantasının da pek bir faydası olmadı. Ben de ilham kaynağı olarak annemi aldım. Zaten projelerimde iham kaynağım her zaman annem olmuştur. Mesela ilk projemi annemin sürekli perdeleri bana taktırmasından ilham alarak yapmıştım. Bir makaralı sistem kurduk. Perdenin ucunu makaraya verince, perde kendiliğinden asılıyordu. Benzer bir sistemi yatak toplamak için de yaptık. 'Yatağını toplamadan evden çıkma' diye annem hep kızardı bana.

Garaj, alet çantası, her şeye sahiptim ama...
Elimizden tutan olmayınca seri üretime geçemedik tabii. Ülkede bilime yeterli destek verildiğini düşünmüyorum. Yine de pes etmedim. Elimdekilerle yetinmedim. Aslında daha o zamanlardan mucit olmak için her şeye sahiptim. Garajım vardı, alet çantam vardı. Daha ne olsun. Yine de büyük bir mucit olmak için büyük düşünmem gerektiğini biliyordum. Ben de garajı donattım. Gidip bulabildiğim her aletten birer-ikişer aldım. İngiliz anahtarından darbeli matkaba kadar donattım bütün garajı. Bir gün yine garajın önünde proje düşünüyordum ki, önümden geçen bir arabanın lastiği patladı. Adam yardım isteyince, bizim garajda hallettik. Ertesi gün iki ustayla garajı oto tamircisi yaptım.

Diğer yarısını da söyleseymiş keşke
Mucitlik pek karın doyurmuyordu. Bir gaza geldik, mucit olalım dedik ama keşke Dickens diğer yarısını da söyleseymiş. İşimiz o zaman daha kolay olurdu. Nasip kısmet, olsun. Şimdi kazan kaynıyor. Garaj önemli Buradan mucit olmak isteyenlere tavsiyem; kendilerine bir garaj alsınlar. Bütün yaşadıklarıma rağmen; sonuçta baktığınız zaman Edison, Steve Jobs'lar falan hep garajdan çıkma insanlar. Garaj çok önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA